"Това, което се случи в Аспарухово, много ярко контрастира с онова, което се случва във Велико Търново - можем да направим много ясна разграничителна линия между поведението на кметовете в двата случая", каза министърът на отбраната Ангел Найденов по bTV.

Той  отново подчерта, че рано сутринта в петък е имало много техника и хора, но не е имало координация, а тя трябвало да се създаде от общинския щаб.

Министър Найденов коментира, че всеки на управленски пост трябва да е наясно със законите, правата, задълженията. Той подчерта, че има ясни отговорности и всеки един на нивото, на което е, трябва да следва тези отговорности и действията, които се очакват от него.

Найденов заяви, че отговор на въпроса "Кой" вероятно ще даде разследването, но според него по-скоро трябва да се зададе въпросът "защо".

"И той да бъде търсен в две посоки. Първата безспорно е това, което се случи като природно бедствие.  Втората причина е свързана с човешка немарливост, нехайство и небрежност, и ако щете престъпно поведение в някои случаи", каза министърът.

Найденов изтъкна, че когато кметът на Варна е коментирал, че "я няма държавата", министърът вече е бил в Министерството на отбраната, а в "Аспарухово" вече е бил командващият на флота заедно с министъра на транспорта с екипи на ВМС.

Той посочи, че в някои случаи вероятно под влияние на емоциите много често се отрича онова, което се прави.

Още в първия момент държавата в този случай действа на много висока степен на координация, подчерта Найденов.

Той призова дарителската кампания с есемеси да бъде не само за Варна, а за всички пострадали селища

"Ако ни бъдат поискани допълнителни сили, ние сме в състояние веднага да изпратим", подчерта той.

Найденов разказа какво е напарила армията и посочи, че 257 са военните, които са се включили от четвъртък пряко в аварийно възстановителните и спасителните работи - техниката и самолетите и хеликоптерите, които са помогнали за евакуация, специализирана техника, катери, водолази, хора с помощна техника за разчистване.

Министърът каза, че не е сигурен, че има човек, който може да сложи ръка на сърцето и да каже: "направих всичко".  Той изтъкна, че е направил онова, което се е очаквало от него и е било в неговите компетенции и отговорност.

Вижте какво каза транспортният министър по темата >>>

АНКЕТА: Какви са причините за трагедията във Варна?

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За действията на общината и държавата във Варна