Починалата в болница "Св.Мина" в Пловдив 84-годишна жена не е била болна от коронавирус, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От прокуратурата са се самосезирали по публикации в медиите за починалата на 14 март 2020 г. в бившата Първа градска болница възрастна жена и са започнали разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, в резултат на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

В хода на разследването, е възложено медицинско изследване, като резултатът от същото е отрицателен за наличие на коронавирус, се посочва в съобщението на прокуратурата.

В пловдивска болница бе настъпило напрежение, след като 84-годишна жена, със съмнение за коронавирус, почина. Жената не е била изследвана дали е носител на COVID-19. Медиците от здравното заведение изпратиха отворено писмо, че нито имат предпазни средства, нито необходимата апаратура, нито инструкции как да действат в ситуация на епидемията.

Съдят двама за разпространение на фалшива информация

С постановление на Районна прокуратура - Пловдив е образувано и досъдебно производство за разпространяване на фалшива информация, водеща до тревога, свързана с коронавируса, каза за БТА от директорът на ОД на МВР - Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. , съобщи директорът на ОД на МВР - Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

Заблуждаващите знаци са били предавани чрез средствата за масово осведомяване, а това е, че "МБАЛ "Свети Мина" няма подготовка да поемат болни от коронавирус, че липсват защитни средства и оборудване, както и че част от персонала е напуснал поради тази причина".

Веднага са призовани за разпит и са разпитани лицата Румен Стоилов и Цветан Деведжиев. Същите са предупредени с протокол за предупреждение по ЗМВР на основание чл. 65. Изискана е информация от болницата и предстои разпит на още свидетели.

И "Света Мина" ще приема заразени

Днес от областния координационен щаб съобщиха, че инспекция в МБАЛ "Св. Мина" е установила, че болницата е в добро състояние, разполага с работещ персонал, в добри хигиенни норми е, има работеща кислородна инсталация и се намира на много удобно и стратегическо място. Там ще бъдат настанявани леки и средно тежки случаи на доказани с коронавирус пациенти, които при необходимост ще бъдат лесно извозвани от екипи на ЦСМП за белодробна вентилация.

На първо място при евентуално избухване на епидемията остава Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги".

До този момент няма регистриран заразен с коронавирус в Пловдив. В понеделник обаче в града бе извършен първи арест заради фалшив слух за коронавирус. Студентът от Бангладеш, който учи в Медицинския университет в Пловдив, разпространявал информацията, че се крият данни за 200 заразени с опасния вирус. При ареста му е открит наркотик.