Напрежение има в МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. 84-годишна жена, със съмнение за коронавирус, почина в болницата, след като два дни не е изследвана. Медиците от здравното заведение изпратиха отворено писмо, че нито имат предпазни средства, нито необходимата апаратура, нито инструкции как да действат.

"Не става въпрос за протест, а за това, че не можем да си вършим нормално работа. Не е невзета проба, а невъзможността това да бъде направено. Пациентката почина в момента, в който дойде материалът за взимане за проби. В Пловдив няма лаборатория, която да изследва пробата", обясни д-р Румен Стоилов.

С пациентката са били контактни 10 души от персонала. Според д-р Стоилов, те не са били силно защитени. Резултати от пробата на жената, изследвана в Националната лаборатория, се очакват в сряда. Медиците са притеснени, че ако тя се окаже положителна, значителна част от персонала ще трябва да бъде поставена под карантина.

"Тази болница е държавно търговско дружество. И поради това имат самостоятелността сами да решават проблемите си. Като имат такива, те трябва да сигнализират към дирекция "Здравеопазване". До нас такава информация не е стигала. Получихме я от социалните мрежи и медиите", заяви д-р Калинов.

Засега няма доказани случаи на болни с COVID-19 в Пловдив, съобщи вчера шефът на Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св Георги" доц. д-р Андрей Петров. Той посочи, че починалата в МБАЛ "Св. Мина" 84-годишна жена е лежала в кардиологията на болницата. Тя не е идвала в Инфекциозна клиника, затова не е и връщана оттам. Жената била позната на лекарите в бившата Първа градска болница, тъй като често се е лекувала там от кардиологични и съпътстващи заболявания.

При влошаване на състоянието й тя е била консултирана с инфекционист от Инфекциозна болница, който е установил, че няма епидемиологична картина. Решено е било да й се вземе проба за коронавирус, но докато това бъде направено, тя е починала.

Вчера е направена аутопсията на тялото на починалата пациентка. Засега няма информация от Съдебна медицина - Пловдив какъв е резултатът от нея.

Двама души са новоприетите пациенти вчера в пловдивската Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св Георги", съобщи доц. д-р Андрей Петров. Това са 24-годишен мъж и жена на 40 години. Двамата пациенти са в добро състояние, но имат съмнения, че са се заразили с коронавирус, тъй като са се прибрали тези дни от чужбина. С тях пациентите, които чакат пробите си в клиниката стават 9.