Под карантина в Пловдив и областта са поставени 200 души, това страна ясно от онлайн пресконференция на Областния кризисен щаб към областния управител на Пловдивска област Дани Каназирева.

Направената инспекция за състоянието на МБАЛ "Св. Мина", разпоредена от областния щаб, е установила, че болницата е в добро състояние, разполага с работещ персонал, в добри хигиенни норми е, има работеща кислородна инсталация и се намира на много удобно и стратегическо място. Там ще бъдат настанявани леки и средно тежки случаи на доказани с коронавирус пациенти, които при необходимост ще бъдат лесно извозвани от екипи на ЦСМП за белодробна вентилация, каза д-р Георги Кръстев.

Участниците в областния кризисен щаб се обединиха около тезата, че няма време да се строят нови или да се ремонтират нефункциониращи от години болници. Няма депозирани оставки на медицински сестри от МБАЛ "Св. Мина", болницата разполага с предпазни средства (500 бр. маски и налични ръкавици) е докладвал директорът на болничното заведение, каза Дани Каназирева.

На заседанието днес е взето решение и за организиране на още една болница за настаняване на болни с коронавирус и това е Транспортна болница. Областният управител каза, че ще изиска план за реорганизацията й в инфекциозна, защото условията там отговарят изискванията. Освен това ще бъдат реорганизирани и отделени легла и в болниците в Асеновград, Първомай, Раковски и Карлово.

Всички частни болници в Пловдив също са реорганизирали свои отделения за пациенти с коронавирус.

"Доброволно всички управители на частните болници се обединихме, че нямаме право да стоим далече от проблема "коронавирус", защото това е проблем на държавата, каза доц. Илиан Дойков, управител на МБАЛ "Каспела".

Екипи на РЗИ и на ОД на МВР-Пловдив обикалят в града и областта за спазване на разпоредбите и мерките на Националния оперативен щаб.

Пловдив ще има и своя вирусологична лаборатория, в която ще се тестват проби за коронавирус, процедурата е задвижена днес, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Това се случва благодарение спешната подкрепа, която получихме от всички народни представители от града и областта, както и от областния управител Дани Каназирева", коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.