В Пловдив до този момент няма случай на заразен с COVID-19. Въпреки това от Общинския и областен кризисен щаб в града излязоха с нови по-строги мерки за ограничаване на заразата.

С цел избягване на струпване на много хора в затворени пространства, от понеделник административното обслужване на гражданите ще се осъществява при специален режим. Това предвижда заповед на кмета Здравко Димитров, която обхваща административните сгради на община Пловдив. Всички справки, заявяване и получаване на услуги ще се извършват само в деловодствата или при възможност по електронен път. В сградите ще се допускат не повече от двама граждани едновременно, които ще трябва да спазват и необходимата дистанция от 1,5 м помежду си.

В общинските сгради ще бъдат допускани при необходимост и по изключение външни лица, само с разрешение на съответните ръководители на дирекции и отдели. Имената на допуснатите лица ще се записват в регистър от служителите на ОП "Общинска охрана". Няма да се допускат външни лица с грипоподобна симптоматика.

Входът на гражданите, физическите и юридически лица в сградата на пл. "Централен" № 1 (деловодство отдел "Деловодно-информационно и документално обслужване", отдел ГРАО, деловодство на дирекция "Общинска собственост") ще става само и единствено през централния вход откъм площада.

Достъпът на граждани до деловодството и касата в сградата на пл. "Стефан Стамболов" № 1 ще става през централния вход. Служителите на ОП "Общинска охрана" ще допускат само по един гражданин.

При необходимост от контакт с конкретен служител на общинската администрация, както и на служител на АДФИ, Сметна палата или Инспекция по труда, информацията да бъде обменяна по телефон или по електронен път.

Въведен е строг режим за постоянна дезинфекция на помещенията, в които се работи с граждани. Същото така са дезифекцирани всички работни и сервизни помещения в сградите на общината. Почистени и дезинфекцирани всички подове, врати, дръжки, первази на работните помещения и на общите помещения в сградите, дезинфекцирани са работните плотове. Във всички помещения е извършено сухо почистване, мокро миене с вода и сапун и дезинфекция чрез обтриване с водни разтвори, съдържащи дезинфектант (хипохлорид), разтворен в съотношение по инструкции на ОП "Дезинфекционна станция".

В общинската администрация със съдействие на службата по трудова медицина ще бъде преразгледана и допълнена оценката на риска. На всички служители ще бъде проведен извънреден инструктаж.

Кметът Здравко Димитров призовава служителите в общинската и районните администрации и работещите във всички звена на бюджетна издръжка, както и гражданите за самодисциплина, самосъзнание, съдействие и солидарност с цел по-бързо излизане от създалата се кризисна ситуация.

12 души са инфекциозното заради съмнения за Covid-19

През двата почивни дни 12 души са постъпили в Инфекциозната клиника в Пловдив със съмнения за коронавирус, като се очакват резултати от пробите им. Медицинският персонал отчита струпване на хора в клиниката с тревожни въпроси относно заболяването. Над 100 човека са прегледни и освободени след установяване, че няма наличие на COVID-19.

Доброволци, които искат да се включат в усилията за овладяване на разпространението на коронавируса, могат да се запишат на тел. 032/656700 или на email: info@plovdiv.bg.

В областната администрация в Пловдив има дежурен телефон за сигнали - 032 628 595.

Сигнали за нарушения и нередности в квартал "Столипиново" могат да се подават на дежурния телефон в местното полицейско управление- 6-то РУ- 032/624195.

Автобусите се движат през половин час

Градският транспорт е намален наполовина, а някои линии - с 60 процента. Автобусите вървят средно през 25 - 30 минути, съобщава "Марица".

По линия № 1 се движат четири коли вместо 11, както е в обикновените делнични дни. По маршрут № 26 също са пуснати само четири автобуса вместо 10, макар че от фирма "Автобусни превози" твърдят, че в сутрешните часове имало доста пътници. По половин час се чакат № 25 и 116.

"Седмицата" също се движи през 30 минути. На спирката на ул. "Димитър Талев" до "Оазис - 4" между 7 и 7,30 часа, когато е най-натовареното време, нямаше хора. В автобусите се взеха по четирима - петима пътници.

Превозвачите пускат шофьори и кондуктори в отпуск. И ние, както и голямата част от бизнеса, губим заради пандемията, коментират от транспортните фирми.