„Това, което днес разбрахме, е, че между земетресенията в Италия и в България няма нищо общо, освен че съвпадат във времето. Това са различни процеси. В единия случай се разделя земната кора, в другия случай се сблъскват и съответно - има напрежение”, вещо обясни президентът пред журналисти, след като се срещна със сеизмолози от Българската академия на науките, предаде „Фокус”.

Той обобщи, че в България трябва да се знае, че има учени и държавни институти, които трябва да се слушат. Да се гледат фактите, а не врачките, призова Плевнелиев.

По думите му това са нормални процеси и по света се случват постоянно земетресения. "Когато има едно силно земетресение, след него има вълни на затихване, те могат да продължат месец-два и това е нормално", впусна се в подробности държавният глава.
Той каза още, че е разбрал за разговор с академик Христосков, който, след като дошъл преди дни в БАН и погледнал системата, казал, че вероятно ще има още няколко "тройки" в близките седмици, защото "това е част от затихването".
"Не трябва по никакъв начин да изпадаме в паника, защото паниката е лош съветник", посъветва Плевнелиев.

Курбан за здраве ще има утре в 17 ч. пред централния храм "Св. Иван Рилски" в Перник, съобщи кметът на общината Росица Янакиева. Тогава ще бъде отслужена и вечерна литургия за живота и здравето на децата. Службата е насрочена в навечерието на празника на детето - 1 юни.

На три места в града екипи от психолози консултират перничани. От тази сутрин и кардиолози ги преглеждат. 
Днес сутринта в града имаше нов трус от 3,2 по скалата на Рихтер.

За 10 399 759 лв. са нанесените щети на общинския сграден фонд, предаде БТА. В сумата не са калкулирани щетите, нанесени на три детски градини. Две от тях трябва да бъдат разрушени, за третата се чака становище на специалисти.
По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че около 3 млн. лв. ще са нужни за преодоляване на щетите от земетресението на 22 май по обществените сгради в Перник. Премиерът Бойко Борисов пък се усъмни в оценките на щетите и заяви, че са изпратени експерти на място, "които да проверят точно".

Десет екипа обикалят пострадалите обекти. Най-тежки са пораженията на къщи в селата Дивотино и Мещица, има и 4 в с. Богданов дол. Общините Гоце Делчев, Петрич, Кюстендил и Мездра са изпратили специалисти, които да помогнат при оценяване на щетите. Доброволци са заявили желание да се включат в работата на кризисния щаб. 

Обходени са 241 общински обекти и 16 частни сгради. Постъпили са 3474 молби за оглед на пострадали сгради и 61 молби за настаняване, съобщи още Янакиева. На нуждаещи се са предоставени 32 фургона и 59 палатки.
В тях са настанени около 600 души. В момента общината има 2 резервни палатки. Вчера са пристигнали 15, днес ще бъдат поискани 20 палатки.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви след заседанието на правителството днес, че на пострадалите от труса се дава по 325 лв. еднократна помощ.

Заради бедствената ситуация министърът на образованието обяви дните от 31 май до 8 юни 2012 г. за неучебни за учениците от Община Перник, съобщиха от пресцентъра на министерството.