Попова твърди, че преди всяко предстоящо разлюляване, без значение в коя точка по света, получава болки по тялото си.

„Опасявам в следващите няколко дни и до две седмици най-късно на територията на страната да има СИЛЕН ТРУС, съпоставим с досегашните стойности. Вероятни дати - до четири-пет дни 27-28-29-30-31 МАЙ...И НЕ ПО-КЪСНО ОТ 5-10-15-ти ЮНИ. Оставям ви с надеждата че всичко ще се размине с по-малки осезаеми трусове и скоро ще си отдъхнем”. Това е написала Попова в 00,38 ч. срещу понеделник на сайта си.

Жителите в областта, уплашени от подобни информации, подадоха стотици жалби до кмета на Перник, предаде Дарик радио. Хората обявили, че са готови да подведат Попова под съдебна отговорност заради публикациите й.

Самата Росица Янакиева се е обърнала днес към прокуратурата да се самосезира спрямо хора, които дават предсказания за бъдещи трусове, предаде БТА.

Преди четири години астрологът Емил Лещански паникьоса Хасково с прогнозите си за разрушително земетресение по Великден. Той бе обвинен по чл. 326 от Наказателния кодекс за разпространяване на невярна информация.

Миналата година седем учени и експерти по земетресенията бяха изправени пред съд в Италия по обвинения в непредумишлено убийство, защото не са предупредили хората в Акуила за разрушителното земетресение през 2009 г., при което загинаха над 300 души.