Неизползваеми са 41 сгради, отчете вицепремиерът, който дойде по свое желание в Народното събрание, за да запознае депутатите с действията на властите след труса, предаде БГНЕС. 

Кабинетът ще разработва стратегия за развитие на доброволчеството при бедствия по европейски модел, обяви вицепремиерът, цитиран от Дарик. Това било най-голямото предизвикателство пред държавата след закриване на военната служба и след като вече няма военно обучение.
По думите му при необходимост ще бъде включен и задължителен предмет за защита при бедствия в училищата.

Преди години съществуваха доброволни отряди на трудещите се, известни като ДОТ.

"Няма как да се възстанови Министерството на бедствията и авариите. Със сегашната си дейност структурите на Гражданската защита в МВР действат координирано и навреме", коментира Цветанов намеренията на БСП да внесе проетозакон за връщането на ведомството, предаде "Фокус".

Той се ядоса на социалистите и заяви, че най-голямото бедствие в страната през последните 20 години не е земетресението в Перник и всички останали, а безотговорното, безхаберно управление на БСП.
По думите на Цветанов може би идеята на БСП е за устройването на техните политически кадри и техните кабинети и припомни закриването на Министерството на извънредните ситуации.

Премиерът алармира за тревожното състояние на автомагистралите и мостовете. Средствата бяха използвани, за да си плащате и купувате избори, обърна се Цветанов към опозицията.

"Има забавяне в обработването на заявленията и писмените сигнали на хората. Силите на община Перник няма как да стигнат", излязоха с декларация обаче от ПГ на Коалиция за България, представена от депутата Ангел Найденов.
"Необходимо е да има яснота какъв е размерът на обезщетенията, които ще бъдат дадени на хората със засегнати домове, и за социално подпомагане", каза той и заяви, че минимум 20 милиона лева са щетите от земетресението.

"В някаква степен се създава паника и страх в хората тогава, когато вървят колите, за да оповестяват високоговорителите след настъпване на труса, както стана вчера", добави Найденов по повод новата идея на правителството и критикува, че не е имало добра координация на работата между общинските звена и областния кризисен щаб.

Найденов е поискал колегата му Антон Кутев да се извини на перничани. В профила си в социалната мрежа Facebook той попита дали няколко паднали комина и тухли са най-големият проблем на страната ни.
Вицепремиерът постави въпроса коя е официалната позиция на левицата за бедствието. В Перник сте били два пъти за по половин час и това е разбираемо, защото сте в меден месец с вашата любима от вашата парламентарна група, каза Цветанов по адрес на Ангел Найденов.
Позицията на ПГ на Коалиция за България беше изразена в изявление от парламентарната трибуна на 23 май, отбеляза соцдепутатът.
Това, което е направено от Антон Кутев като коментар, е възмутително, добави той. По повод на личните нападки към него депутатът коментира, че не може да се принизява пленарната зала до жълт вестник. По думите му лошото възпитание не може да бъде компенсирано. Ако бях на това ниво, щях да кажа, че това е просташко поведение, каза Найденов, цитиран от БТА.