"Досега са подадени около 1600 молби според доклад на социалния министър Тотю Младенов, представен на заседанието на кабинета. Очаква се те да стигнат 2000", отчете финансовият министър Симеон Дянков.

"Общата сума е около 900 000 лева до вчера вечерта. Ще бъдат обезщетявани пострадали от Пернишко, Радомирско, София-област. До края на деня, който е кандидатствал, влиза в постановлението, разписва се, и от утре започват да получават пари. Ако се наложи, ще направим след седмица и допълнително постановление за тези, които не са подали молби", добави Дянков, цитиран от "Фокус".

Премиерът постави задача на министър Тотю Младенов утре от 8.30 да е на място с неговите експерти с пари в брой.

Дянков съобщи, че оценките на щетите на общинската и държавната инфраструктура са доста по-малки от предварително изчислените - 10-20 млн. лева. По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че около 3 млн. лв. ще са нужни за преодоляване на щетите от земетресението на 22 май по обществените сгради в Перник, а за София трябват около 1,3 млн. лв.

За трите най-пострадали детски градини в Перник и за едно училище в Радомир вече има одобрено постановление на правителството да се отпуснат 5 млн. лева. По думите на Дянков само една от детските градини ще бъде разрушена и възстановена отново, а другите три обекта ще бъдат укрепени, предаде БТА.
Министърът на финансите обясни, че детската градина, която трябва да бъде съборена, е турска конюшня отпреди 120 години. Според него това е лоша политика на Община Перник, цитира го "Фокус".

В деловодството на общината досега са постъпили 3474 молби за обезщетения на пострадали жилищни сгради, съобщиха междувременно от пресцентъра на общината. 

По-късно премиерът потвърди, че социалните помощи на пострадалите ще бъдат раздадени утре. Според Борисов не е необходимо пострадалите сгради да бъдат събаряни, тъй като има достатъчно техника, с която биха могли да бъдат укрепени здраво.
„Ако така продължава, щетите от земетресението могат да се окажат стотици милиони, затова на място са изпратени експерти, които да проверят точно. Всички документи, които дойдат до междуведомствената комисия, ще бъдат осребрени веднага”, обеща Борисов.
По думите му, в София също има около 1000 пострадали.

Според премиера, държавата дава максимума, защото това са парите на всички данъкоплатци.
"Има и застрахователни компании, и хората от цял свят се подготвят за бедствия и аварии като застраховат имуществото си. Държавата ни не е застрахователна компания и всеки път с добрина подхожда и раздава, но правителството се надява по този начин да не бъдат изградени вредни навици у хората", призова Борисов.