Министърът на транспорта Христо Алексиев уволни шефа на Изпълнителна агенция "Морска администрация" - Живко Петров. Това съобщи самият министър Христо Алексиев на брифинг пред медиите.

"Установих една сериозна неадекватност, затова днес със своя заповед освободих директора на Изпълнителна агенция "Морска администрация", заяви той. На мястото на Петров е назначен Венцислав Иванов.

Освобождаването на Петров е заради със случая със заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera Su.

Транспортният министър ще търси отговорни за ситуацията с "Вера Су".

"Вчера бях на място, запознах се лично със ситуацията, има сформиран кризисен щаб, всичко е под наблюдение. Установих една сериозна неадекватност, това е най-леката дума. Затова със своя заповед освободих изп. директор на "Морска администрация" , заяви Христо Алексиев.

Горивото на кораба е източено, уточни той. Няма данни за сериозно изтичане на торове в морето. Състоянието на кораба се наблюдава ежечасно и има съставен план за евакуация, ако времето се влоши.

"В момента се работи по пет сценария за безопасно извеждане на кораба, установен е контакт с три салвьорски компании, които в момента работят по план. Същевременно се разработва вариант и товарът да бъде изнесен с хеликоптери", каза Алексиев.

Нито една технология, която не е одобрена от Министерството на околната среда и водите, няма да бъде използвана.

Транспортният министър определи поведението на институциите като неадекватно и коментира, че според него това е саботаж срещу държавата.