В Кърджали средната скорост на вятъра достигна приблизително 100 км/час, с пориви до над тази скорост, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология, цитирани от "Фокус".

Много силен е бил вятърът в Източна България, също в градовете Враца, Монтана, Оряхово, Ловеч, Велико Търново, Разград, Кюстендил, Драгоман, Пазарджик, Стара Загора, Елхово, Емине, Благоевград.

Същевременно най-висока пък е била температурата в Плевен, Ловеч и Пловдив – 21 градуса. Средните температури за страната днес са между 15 и 20 градуса, малко по-ниски в крайните северозападни райони и по черноморското крайбрежие, където температурите са между 10 и 13 градуса.

В центъра на Габрово вятърът изкорени два 20-метрови бора, които препречиха пътните платна в района на площад "Възраждане" и зад Априловската гимназия. Няма сигнали за ранени граждани, но сигналите за паднали ламарини и керемиди от покривите, за пречупени антени и сателитни чинии са десетки.

Над 100 деца от училище „П. Р. Славейков” в Кричим бяха евакуирани от спасителните екипи, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Между 450 и 500 кв. м от покрива на училището е съборен 100-процентово, което прави сградата напълно неизползваема, заяви кметът на Кричим Атанас Калчев, цитиран от БТА. Той съобщи, че с негова заповед до вторник са спрени учебните занятия в учебното заведение.

Още днес започнахме организацията за разчистване на отломките и възлагане на аварийния ремонт, но ще започнем да работим, едва след като утихне вятърът, допълни кметът. Той уточни, че инцидентът е станал малко след 12 часа. Районът веднага е бил изолиран, а учениците - евакуирани спокойно.

Бурният вятър отнесе и метален покрив на стария пазар в Девин, предаде БНР. Жертви и пострадали няма, съобщи зам.-кметът на града Георги Савев. По думите на Савев площта на отнесения покрив е около 200 квадратни метра, като вятърът го е отнесъл в реката.

Същото се случи и в Хасково, където падна ламаринен покрив на сграда с площ около 250 квадратни метра. Няма пострадали хора, съобщиха от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
Вятърът в Хасковския район премина от силен в бурен, със скорост 20 метра в секунда и с пулсации до 25 метра в секунда (доближаващ 100 км/час), съобщиха от областната метеорологична обсерватория.

Шест села в Пазарджишко са останали без ток заради скъсани електропроводи в следствие на силния вятър, съобщават от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Получени са и два сигнала за паднали дървета - в кв. "Устрем" в Пазарджик и манастира "Петър и Павел" край с. Паталеница. Екипи разчистват терените, няма пострадали хора. Скоростта на вятъра в региона е достигнала 40 км в час.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди на районните кметове да предприемат мерки по наблюдение на критичните участъци на язовирите и реките, преминаващи през територията на София, във връзка с очакваните силен вятър и валежи, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Затворен за движение бе пътят между курортен комплекс Боровец и самоковското село Радуил, след като силният вятър събори борове, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-София. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението отстраниха падналите дървета и движението беше възстановено около 15 часа.
 
Утре вятърът ще се ориентира от северозапад и ще нахлува значително по-студена въздушна маса. Температурите ще се понижават бързо, по-чувствително в Западна и Северозападна България. Там на места е възможно преди спирането на валежите дъждът да премине в сняг, но снежна покривка в ниските места в низините няма да се образува.