Жителите на шабленските села Захари Стояново, Дуранкулак и Стаевци излязоха на протест и затвориха пътя между селата Бежаново и Захари Стояново към Дуранкулак и Шабла. Исканията им са за ремонт на пътя, който е компрометиран от години.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Кметът на с. Захари Стояново каза, че са обявили безсрочен протест. Днес демонстрацията ще продължи два часа, а с всеки следващ ден ще се увеличава времето за затваряне на пътния участък.

Проблемният участък е около 5 километра и е като лунен пейзаж. Той свързва двете села Дуранкулак и Захари Стояново, и е един от основните пътища, по който минава тежкотоварният трафик между вата пункта с Румъния в района.

"Пътувам по този път вече 20 години. Мога да кажа, че само веднъж са правили рехабилитация. Той е в много лошо състояние, а се налага всекидневно да пътуваме по него", обясни Мария Златева пред bTV.

Снимка: БТА

"Има много движение на камиони. Налага се да се разминаваме, да се изчакваме. Кара се в едното платно заради дупките. Чупим си колите", добави тя.

Снимка: БТА

Пътят е третокласен, маркировка няма, но за него се плащат винетки.

"От миналата година имаме 6 писма, изпратени до Областно пътно управление-Добрич. Отговорите, които получаваме, са уклончиви", каза кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов.

Кметът на с. Захари Стояново Веселин Йорданов

Снимка: БТА

"Имаше обещание за март, после за парил. Сега имаме за август 2024 година при евентуално проектиране и евентуално финансиране. Размива се работата и не се знае дали ще стане въобще, а пътят се използва ежедневно. Той е най-краткият до областния град", допълни кметът.

Снимка: БТА

От АПИ обясниха, че пътят ще бъде ремонтиран след великденските празници.