Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, приеха окончателно  депутатите с изменения в Закона за защита от домашното насилие. Вносители на промените са Кирил Петков (ПП-ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители.

По последна редакция терминът "интимна връзка" означава - съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни.

Първоначалното предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за термина "интимна връзка" беше това да са отношения между две лица. По време на дебатите народни представители от различни групи отправиха критики км определнието. От "БСП за България" предложиха да се уточни, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, което накрая беше и прието.

До законодателните изменения се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с нож.

По време на дебатите скандал в Народното събрание предизвика предложението на Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" окончателните промени да се гледат още днес. То бе прието със 144 гласа, а 65 бяха "против", но опозицията остро възрази, заради което депутатите излязоха в почивка.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова обясни, че преди второ четене ПП-ДБ ще внесат корекция на дефиницията за "интимна връзка". Фактическото съжителство ще остане в закона, а към него като разширителна норма следното определение: 

"Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречения са отношения с продължителност поне от 60 дни".

Тя защити необходимостта от законово уреждане на закрилата за партньори при такава връзка, тъй като "към настоящия момент тези хора нямат защита". "Не само, че нямат защита, а в случай на насилие жертвата не може да получи подкрепа за нейната ресоциализация или пък насилникът да бъде задължен да мине през програмите за справяне с гнева или с овладяване на агресията. Това целим", аргументира се Йорданова.

Дебатите преди първо четене 

БСП и "Има такъв народ" разкритикуваха дефиницията. "Ами, ако са минали 30 дни? Това е нечувано и невиждано безумие, което се опитвате да сътворите, върху безумието, което сте сътворили преди това", заяви Иван Ченчев от БСП.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" "интимна връзка" прокарана по този начин, обслужвала хомосексуалните връзки. "Това е безумие - смесвате някакъв изверг, нарязъл едно момиче, с хомосексуални връзки", обяви Ганев.

Още в началото на дебата депутатът от ИТН Тошко Йорданов се обърна към Кирил Петков с думите, че според първоначалното определение на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС на поправките в Наказателния кодекс, "с Делян Пеевски и с Бойко Борисов са в интимна връзка". 

"Изключително грозно е как управляващата сглобка използва трагедията на едно момиче в Стара Загора, за да опита да си измие отвратителния си съюз. Предложенията, които ще приемем, знаете, че няма да решат проблема. Каквото и да приемем, вдигането на наказанията не решава проблема", добави Йорданов.

"Липсват превенции и един куп неща. Да не говорим, че се вкарват неща, които са толкова обтекаеми, защото по вашето предложение за "интимна връзка", вие с Пеевски и Борисов сте в интимна връзка по това определение. ГЕРБ пък използват трагедията да пробутат да се атакува ветото на президента и това е долно. Свиквате НС да си разчиствате сметките с президента, използвайки трагедията на едно момиче", обвини Йорданов управляващите.

Колегата му от ИТН Андрей Чорбанов се пошегува с въпроса: "Аз смятам, че имам интимна връзка в момента, но не мога да преценя колко стабилна е тя. Ако е само сексуална, интимна ли е? Ако е само платонична, дали предполага относителна стабилност?"

Кирил Петков

Снимка: БТА

Независимият депутат Радостин Василев също обвини Кирил Петков, че се опитва да използва случая с обезобразеното момиче в Стара Загора за трупане на политически дивиденти. 

"Предадохте 650 хиляди българи? Защо не протестирахте за момичето, което е пострадало от Данаил Александров от ГЕРБ, който е обвиняем за блудство с 14-годишно момиче?", попита той. Според Василев случаят в Стара Загора не е случай на домашно насилие, а трябва да се преследва по Наказателния кодекс. "Вие прокарвате перверзните идеи на ЛГБТИ общността. Карате жена си на площада, дъщерите си", заяви Василев от трибуната. По думите му "Продължаваме промяната - Демократична България" са записали 60 дни за интимната връзка, защото от толкова са и жертва в тяхната интимна връзка с ГЕРБ. 

Искрен Митев от ПП-ДБ отговори на Василев с думите: "Вашата дума е толкова несъществена, безстойностна, вие доказвате думите си със записи. Вие сте съвършен предател. Дали семейството ви вярва? Когато говорите за предателства, вие сте еманация на предателството? Кой би ви повярвал на вас?". 

"Аз дълго време говорих с Кирил Петков относно психическото състояние на Искрен Митев, такива народни представители са щета за една парламентарна група, за такива като господин Митев трябва да вкараме и психотест, тест за интелигентност той няма да издържи. Дано има избори скоро или ще започнете работа в "Анимус", или ще стане личен сътрудник на Кирил Петков", отвърна му от своя страна Василев. 

Бившият министър на правосъдието и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Надежда Йорданова призова колегите си да не използват ирония по темата, която се обсъжда.

"Днешният дебат доказва колко просташки се мисли в тази зала по отношение на случилото се с 18-годишната Дебора от Стара Загора", каза от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "Ще устояваме желанието на цялото общество да няма повече нито едно момиче като Дебора", категоричен беше той. 

"Ако промените, които обсъждаме, бяха в сила, когато момичето от Стара Загора беше получило първата заплаха, тя можеше да потърси защита. Но дебатът днес показва колко незряло, лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем. Ще отстояваме желанието на цялото общество да няма нито едно момиче повече", заяви Петков.

Според Цветан Предов от "Има такъв народ" желанието за промяна в параграф 1, където да отпадне израза "фактическо съпружеско съжителство" и да бъде заменена с "интимна връзка", е недомислено и ще доведе до сериозни конфликти. По думите му, разширявайки обхвата на правната норма до неоправдана крайност, се създава объркано правно понятие. По този начина няма да се осигури защита срещу насилие, а само законов начин за разчистване на сметки, смята Предов.

Той добави, че дефиницията, която управляващите се опитват да поставят за "интимна връзка", е объркана и "меко казано странна смесица с неясно съдържание". Неясно е и понятието "относително траен съюз", каза Предов и добави, че самата дума "относително" не създава представа от кой момент насетне може да се говори за трайна връзка, годна да породи правни последици в този закон. Според него с наложената необоснована спешност не се е предоставило време на гражданското общество да изрази мнение и становище. Призовавам ви като вносители да разясните защо трябва да отпадне "фактическо съпружеско съжителство", да разясните същността на "интимната връзка", защото така предложените изменения, за мен, имат една единствена цел и това е прокарването на определени противоконституционни текстове от Истанбулската конвенция, текстове, които налагат стереотип извън биологичния пол, каза още Предов.

Според Любен Дилов от ГЕРБ-СДС разширяването на този закон извън семейството, създава допълнително объркване и даде като пример предложението на Надежда Йорданова за 60-те дни. "Създаваме повече неяснота", смята Дилов.

Андрей Чорбанов от ИТН пък попита и от кога започват 60-те дни - от първата среща или от първия сексуален контакт, както и трябва ли да има видеорегистратор, който да доказва този контакт.

Корнелия Нинова

Снимка: БТА

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова това е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови връзки и бракове.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че част от проблемите зависят от парламента, но други системи не работят добре. Той посочи, че има неизпълнение на закона от страна на съдебната система и изпълнителната власт. Според него домашното насилие е културен феномен. Никой, когато посяга на най-близките си, не мисли за закона и какво наказание е предвидено. Той посяга, защото е примитивен човек, защото е изтърван от семейството си, обществото, системата на образованието и културата, които са подценявани дълго време, добави депутатът. По думите му има изключително образовани хора, които на същото примитивно ниво изпълняват същото насилие към близките си, както необразованите. Тук трябва да говорим за ценностни нагласи и непреходни ценности, смята Биков.

Ако има смисъл от днешното заседание, трябва да отворим по-сериозен разговор и да видим какво могат да направят другите институции, каза той и добави, че Народното събрание дълго време е "сапун за хората", които не са си вършили работата. Той призова хората, които протестират, включително срещу катастрофите, да отидат да протестират и пред други сгради, освен пред парламента. Според него големият проблем, както по отношение на катастрофите, така и спрямо домашното насилие, е в Съдебната палата.

Надявам се, че тези които не стават за отговорността, която им е дадена - прокурори, съдии, полицаи, няма да изпълняват тези функции и няма да има "свещени крави", коментира Биков. Той заяви, че парламентът е най-прозрачната и най-отговорната институция в тази държава. 

В крайна сметка промените бяха приети на първо четене.

Второ четене веднага след първото нажежи страстите в парламента 

Скандал предизвика предложението още днес да се гледат промените и на второ четене. За успокояване на страстите бе дадена почивка. 

Кристиян Вигенин от "БСП за България" отбеляза, че предложението на Йорданова е било гласувано в разрез с правилника за работа на Народното събрание. Той предложи вариант, при който правната комисия да се събере и след това да мине второто четене в зала.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също каза, че е нарушен правилникът, като посочи, че парламентарни групи са направили заявка да внесат предложения между първо и второ четене, но по неговите думи "това, което правите в момента, е отнемане правото на глас и на законодателна инициатива".

Според Надежда Йорданова предложението ѝ за уточнение на определението за "интимна връзка" може да бъде направено като редакционна поправка, като по същия начин могат да се обсъдят и предложенията на "Възраждане". От "Има такъв народ" обявиха, че ще направят отделна законодателна инициатива за промени в Закона за домашно насилие през септември.

Георги Свиленски от БСП предложи да се прекрати гледането на второ четене на промените в Закона срещу домашното насилие, но при гласуването и последвалото прегласуване това не бе прието.

Опозицията настоя на председателското място да седне Росен Желязков, а не заместничката му Росица Кирова, която според левицата е нарушила правилника, като е допуснала второ четене. Заради ангажименти на Желязков обаче Кирова обясни, че тя ще продължи да води заседанието.

Мирослава Петрова

Снимка: БТА

Дебатите се изостриха, когато от БСП поискаха изрично да бъде записано, че за интимна връзка може да се смята само тази между мъж и жена.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова предложи редакция на дефиницията за интимна връзка, като в нея беше включено наличие на сексуален характери и да е на повече от 60 дни. Тя каза, че са се съобразили с позицията на Върховния касационен съд:  "И действително да обхване всички други хипотези, освен тези, при които лицата живеят като съпруг и съпруга, но не са обвързани в брак".

Тя беше подкрепена от съпартиеца си Манол Пейков.

"Ама, говорим за реалности, не говорим за това какво иска християнската или мюсюлманската общност. Тези хора реално съществуват. Значи и те трябва да бъдат защитени. Какъв е проблемът? Това е разширение, което прави закона по-хуманен. Ама не е смешно това", каза Пейков.

Георги Свиленски от БСП отбеляза: "И стана ли ви ясно сега на всички за какво беше този зор - за да узаконите еднополовите бракове, еднополовите връзки. Никаква Дебора, никакви момичета от Стара Загора".

Тошко Йорданов от ИТН добави: "Всъщност ние приемаме закона, за да може хомосексуалните двойки, които явно се изпопребиват постоянно и не са защитени, както гражданинът Пейков заяви".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира: "Това е поредното нагло изплюване в лицето на държавността от формацията, която е окупирала в момента управлението на държавата по абсолютно незаконен, превратаджийски начин".

А лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви текстът за корупционен, защото е неясен.

"Жалко, обаче е и следното: то е показателно за законодателното и интелектуалното качество на управляващите. Преди няколко дни приехме Закон за домашното насилие. Той е публикуван. Сега се използва случай да се внесе поправка. Тя още не е приета и вече се прави предложение за друг текст на второ четене. Едва ли има друг парламент в света, в който да съществува такава юридическа неграмотност. Да сте такива политически пердета, така да употребявате болката на хората, да демонстрирате загриженост, а всъщност да унищожавате човешките съдби - за сметка на политически, на неправителствени организации и други интереси", заяви в изказването си  лидерът на социалистите.

Според Станислав Богдански от ИТН така се ограничава правото на други граждани от защита.

От "Има такъв народ" обявиха, че ще направят отделна законодателна инициатива за промени в Закона за домашно насилие през септември.

Имаше момент, когато депутатите от БСП окупираха парламентарната трибуна и не дадоха възможност изказванията да продължат, заради което председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка. По-късно дебатите продължиха.

В дневния ред са и промените в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за нанасяне на телесна повреда, както и ветото на президента върху Закона за съдебната власт.

В началото на заседанието Мирослава Петрова положи клетва като народен представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Тя заема мястото на Андрей Цеков, който бе избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Росица Йовкова от ПП-ДБ пък зае мястото на Петър Петров от ПП-ДБ, който беше избран за заместник-председател на ДАНС. 

Преди началото на заседанието, народните представители бяха посрещнати от граждански протест под наслов "Нито една повече: промени в закона сега!". Демонстрацията бе организирана във Facebook от колектива "Феминистки мобилизации".