Журналистката Искра Банкова, майка на отишлия си без време актьор Йосиф Шамли, загина в катастрофа на 5 август. Тъжната вест съобщи в социалните мрежи дъщеря й Мила.

71-годишната Банкова беше пиар на първия демократично избран президент Желю Желев и дългогодишен журналист в БНТ, както и в програма "Христо Ботев" на БНР.

"Бог прие мама в своите прегръдки на 5 август 2023 при пътно произшествие. Сега тя е в светлината, при батко. Мама е починала на място и без да се мъчи. Слава Богу няма други пострадали. Душата й беше цяла вселена, огромен ерудит, вечно търсеща, вечно неспокойна, бунтарка, ценител на красивото, естет, пееше удивително, непримирима, огромна огромна Любов имаше в себе си. Мама. Връзката ми с Бога. Сега мама е спокойна, усещам го. Тя много се притесняваше да не умре като стара и болна, безпомощна бабичка, в тежест на другите. Страхуваше се от смъртта, но ето, че тя е дошла внезапно и неочаквано, пътувайки към една селска къща, при приятелка", допълни дъщеря й.  

Опелото ще бъде на 14 август (понеделник), от 10:30 ч. в храма "Св. Цар Борис І Покръстител", в столичния квартал "Овча купел". 

Искра Банкова почина почти 4 години, след като нейният син - актьорът от Народния театър Йосиф Шамли, отне живота си едва на 47-годишна възраст. Журналистката е била зад волана на лекия автомобил "Рено", който бе блъснат от бързия влак София-Варна на жп прелеза между селата Русаля и Дичин край Павликени.