Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската православна църква "във връзка с кончината на Предстоятеля на Българската православна църква, Светейшия Патриарх Български Неофит".

Съболезнователното послание на московския патриарх е адресирано до Светия синод на БПЦ.

"Ваши преосвещенства, възлюблени в Господа събратя-архипастири, от името на Руската православна църква поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с представянето на Светейшия Патриарх Български Неофит. С личното му благочестие и вярност на Църквата Христова, с молитва и многолетния ревностен труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светец си отвоюва добро име и голяма слава /Притч. 22, 1/, цитира свещената книга Кирил.

"За нас е ценно, че значима част от неговия живот беше свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския престол той нееднократно е посещавал пределите на Руската църква, чиито верни чада бяха изпълнени с искрена любов и уважение към него", пише още руският патриарх.

Той припомня, че по време на първата си архиерейска визита в Москва през 2013 г., патриарх Неофит е осветил основния камък на храма в чест на бележития син на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. "С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски", посочва още Кирил.

"Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си", прави признание Кирил.

"Милостивият Господ да упокои душата на верния си раб в селенията на праведните, където няма болест, няма скръб, нито въздишка, а вечен живот. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит", завършва съболезнователният адрес на водача на Руската православна църква. 

Все още не е ясно какво ще реши Светият синод за присъствието на Кирил на опелото на българския църковен водач, тъй като той е под санкции заради подкрепата си за режима на Путин и войната с Украйна, и няма как да пътува в страна от Европейския съюз.

По-рано в интервю за Dir.bg близкият до покойния Неофит - Тивериополският епископ Тихон, предположи, че по-скоро не би трябвало да бъде поканен руският патриарх.

"Очевидно е, че руският патриарх Кирил подлежи на някакви забрани за влизане в страните от Европейския съюз. Ще бъде доста неприятно, ако от Синода куртоазно вземат да го поканят. Знам, че ще има сигурно настояване да се покани руският патриарх, ама голяма част от митрополитите не си дават сметка, че по този начин това е един фронт срещу Цариградския патриарх. Според личното ми мнение, би било абсолютно самоубийствено, от църковна гледна точка, ние да си развалим отношенията с Цариградския патриарх, които и без това са доста тънки и комплицирани", коментира Тихон.

Той коментира, че ако Кирил дойде, ще се получи конфузна ситуация заради присъствието му едновременно с това на Вселенския патриарх Вартоломей. Именно Вартоломей, който пристига с делегация от Истанбул, ще извърши опелото на главата на БПЦ, съобщи митрополит Антоний тази вечер.