Стотици родители на деца с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна, протестират под лозунга "Системата убива - всички". Протестното шествие започна пред сградата на Народното събрание с искане за реформа и достоен живот за всички.

Протестиращите след това отидоха през Министерския съвет, те носеха черни знамена и черни тениски с надписи "Системата ни убива".

Вижте снимки от протеста >>>

Протестиращите заявяват, че системата не убива само децата и възрастните с увреждания, а всички и всеки ден. По думите им това е обединен протест на народа срещу системата, която е прокудила за 10 години 1 200 000 българи.

Шествието беше предвождано от майките с деца с инвалидни колички и по-трудноподвижните от протестиращите.

"Осемдесет процента от нас не участват в никакви форми на обществен живот, стоят си вкъщи и пасивно критикуват, гражданското общество трябва да се събуди, за да има реформа", заявиха протестиращите. По думите им реформата е нужна сега, защото те и децата им нямат пет години, за да чакат да се случат промените.

Протестиращите помълчаха в памет на всички онези родители и деца с увреждания, които не са дочакали реформата. Майките на деца с увреждания заявиха, че "майката няма его, тя не е политически ангажирана и не може да бъде купена и отказана да протестира".

Те носеха плакати "Искаме достоен живот за нашите деца ", "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата", " Искаме здравеопазване, а не търговия със здравето", "Сега вече ядосахте мама".

Протестиращите пуснаха черни балони в небето с посланието " да няма повече почернени майки в България".

Премиерът Бойко Борисов днес пое ангажимент да има реформа за хората с увреждания. Емил Мавродиев и синът му Петър Мавродиев се срещнаха днес в Министерския съвет с министър-председателя. По-рано през деня Мавродиев протестира, като остави сина си в приемната на сградата на правителството.

Идеята на инициативата беше "детето занапред да бъде обгрижвано от премиера", тъй като по думите на баща му семейството няма достатъчно средства за това, а държавата няма ресурс като специалисти да предостави необходимото за интеграция на момчето.

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров