Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал да има реформа за хората с увреждания, стана ясно от изявленията пред журналисти на Емил Мавродиев и на сина му Петър Мавродиев, които се срещнаха днес в Министерския съвет с министър-председателя.

По-рано днес Мавродиев протестира, като остави сина си в приемната на сградата на правителството. Идеята на инициативата беше "детето занапред да бъде обгрижвано от премиера", тъй като по думите на баща му семейството няма достатъчно средства за това, а държавата няма ресурс като специалисти да предостави необходимото за интеграция на момчето.

Премиерът казал, че хората с увреждания трябва да се чувстват добре. Имал и конкретни предложения за реформата, но не се е ангажирал със срокове.

Петър, който е болен от детска церебрална парализа (ДЦП), е разказал, че му е нужна рехабилитация и дневни центрове, а хората с увреждания да получат услуги според потребностите.

Снимка: БТА

"Сълзи имаше и вътре, но аз смятам, че сълзите не са израз на слабост, а на сила", каза Петър.

Мавродиеви излязоха удовлетворени от срещата с премиера, като подчертаха, че разговорът е бил много човешки и Бойко Борисов се е ангажирал да помогне максимално за решаването на проблемите на всички хора с увреждания, съобразно нуждите им. Те посочиха, че премиерът утре ще има среща с протестиращите майки на деца с увреждания.

Междувременно днес майките на деца с увреждания излизат на пореден протест.

Те призоваха премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред Министерски съвет. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки. Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.