Втората пратка от ваксините на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигна у нас - 25 000 дози, които ще бъдат разпределени за хората от първата фаза за имунизация - медицински лица, стоматолози, фармацевти и помощен медицински персонал.

Започваме тяхната спедиция до 5 точки в страната, за да продължим втората фаза на ваксинацията на българските медици. Това трябва да стане в рамките на седмица-две.

Още снимки вижте тук >>>

До десет дни ще започне ваксинирането срещу COVID-19 на учители и в домовете за възрастни хора, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посрещна новата пратка на летище София. С него бе и маг. фарм. Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

След 10 дни се очакват още 25 хиляди дози от ваксината, каза министърът и добави, че масовата ваксинация ще започне през февруари-март, като логистиката за това ще започне до края на този месец.

Масовата ваксинация ще започне през февруари или март. Тя ще започне с възрастните хора. Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, като амбициите на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението, обяви Ангелов.

На 6 януари очакваме решението на Европейския регулатор на ваксината на "Модерна", за да се разпространи в ЕС. Всичко ще се разпише по план. С нея ще започне и масовата ваксинация в страната. Хората в страната, които искат да се ваксинират, стават все повече. Това е добре, обяви министърът.

Успяхме да пречупим кривата на заболеваемостта. Постигаме задоволителни резултати благодарение на марките. Ако действаме като един отбор, ще победим, каза още министърът. По думите му България е на 24 място по заболеваемост от коронавирусната инфекция и на трето място по смъртност.

Първите 9750 ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек" пристигнаха на 26 декември и досега 4739 души са се ваксинирали.

Ваксините ще бъдат разнесени до 5 точки в страната

Снимка: БТА

До 1 януари са били съобщени 4 случая на странични реакции от ваксинирани медици, каза Богдан Кирилов. По думите му оплакванията са били за болка на мястото на убождането, замайване, отминало за 15 минути, както и леко повишаване на телесната температура, което е отминало ден след ваксинацията.