Дванадесет творци от България дават "живот" на пясъчните фигури в тазгодишното издание на фестивала. Темата е приказни и филмови герои, като за първи път няма участници от Европа, поради кризисната обстановка с коронавируса.

"Щури, смешни, страшни. Приказни герои" - така е озаглавено 13-то издание на атрактивния Фестивал на пясъчните фигури в Бургас.

Още снимки вижте тук>>> 

Скулптурите са почти завършени и съвсем скоро пясъчният град ще бъде отворен за посетители.

"Хубаво е, че успяхме да организираме и тази година фестивала, въпреки сложната ситуация. Той се е наложил като марка за Бургас и съхраняването му беше изключително важно. Фестивалът предполага хората да се насладят на една красива и забавна гледка, без да излагат на опасност своето здраве и това на близките си", заяви зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

14 ще бъдат композициите в тазгодишното издание. Те се изработват от 12 автори, 6 от които са от Бургас.

Снимка: БТА

5600 тона пясък са били нужни на творците за извайване на внушителните приказни герои.

"Откриването на фестивала ще бъде между 11 и 17 юли", обясни Димитър Маджаров, директор на ОП "Летен театър, фестивали и концерти".

Предходните издания на Пясъчния фест са посещавани от 100 000 човека годишно.

И докато някои се забавляват с изработката на пясъчни фигури, други но пропускат хубавото време и изпълниха плажовете в града. Водата в морето достигна и дори надвишава 23 градуса.