Кортежът с тленните останки на патриарха пристигна около 16 часа в Троянския манастир, след като е преминал покрай родната му къща в село Орешак.
Процесията влезе в манастира под звуците на траурни песнопения и църковни камбани. Повечето от стотиците присъстващи запалиха свещи. Траурната процесия беше предвождана от Знеполския епископ Йоан и от митрополит Николай.

Ковчегът с тялото на патриарха бе внесен в църквата "Света Богородица". В един глас бе прочетена молитвата "Отче наш". Службата по опелото беше водена от Негово Високо Преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Присъстваха представителите на висшето духовенство на Българската православна църква.
Ковчегът беше затворен и духовниците го отнесоха към мястото, където да бъде положен. Под непрекъснати песнопения, ковчегът беше спуснат в гроба, който беше затворен с плоча.

Патриархът приживе е пожелал да бъде погребан зад иконата на Св. Богородица Троеручица в скромен кът в Троянския манастир. Довършителните работи около гроба са се забавили заради почвата и скалата отдолу и заради това, че хората, които го копаят, са искали да го правят през нощта, тъй като през целия ден вчера е имало миряни в църквата.
Патриарх Максим беше погребан без патриаршеската си короната, но покрит с бяло патриаршеско було.

С това завърши цялата церемония, която започна сутринта с Божествена Света Литургия и опело.

В родната къща на патриарх Максим в село Орешак букет цветя и некролог напомнят, че България е в траур и се прощава с българския патриарх. Некрологът е поставен от кметството на селото. На него пише: "За нас, жителите на село Орешак - родното място на патриарх Максим, неговата кончина е огромна загуба. През своя духовен живот той милееше за родния край и Троянската обител – отдаваше внимание, помощ, грижа и любов, които до сетния му ден останаха неизменни".

Чудо съпътстваше последните дни на патриарха. И то е свързано с иконата "Достойно ест". То се изразява в появата на кърваво-червените сълзи на лика на Богородица на Чудотворната българска икона след поставянето й в проскинитария в храм-паметника "Св. Александър Невски" на 27 октомври 2012 г. и чудното изчистване лика на Пресветата Богородица на 6 ноември 2012 г. - деня на смъртта на Българския патриарх.

Сбогуване с патриарх Максим - снимки