Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир

Патриарх Максим (1914 - 2012) беше погребан в Троянския манастир. Стотици миряни се събраха пред Светата обител, за да изпратят в последния му земен път Негово Светейшество. Преди това хиляди се поклониха пред Българския патриарх в катедралния храм "Свети Александър Невски.

Обратно в новината

Коментари - Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БОГ ДА ПРОСТИ НЕГОВО ПРАВОСВЕЩЕНСТВО БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ МАКСИМ!

Бог да прости Българския Патриарх Максим!!! Всички сме грешни, кой повече кой по-малко. Всички сме Божии творения! И който е християнин, може да загърби враждите и да се помоли иза врага си!!! Бог да прости Българския Патриарх Максим!!!

погребан беше не балгарския патриарх, а една марионетка от комунистическата номенклатура, наложена от политбюро на бкп да изпалнява тази длажност.

И сега какво? Ще избираме патриарх на партиини квоти или? Абе какви са тези кретениииииии? Съдиииии, прокурори и някакви там - избирали се били по в момента бил на власт! Нааправо - Кали -наща система 4 4 2 ! Вместо някой да гласува за ЛИЧНОСТИ - в следващият момент се предлагат нищожества (уф - банално - наши хора), които така встъпват в мандати - че всички да са доволни! Та - по темата - да очакваме ли от утре нов патриарх, който да смени в храмовете иконите на Христос (не дай Боже - на Дева Мария!) с лика на небръснат Борисов от пъдарския му период?? Защо ли няма да се зачудя, понеже в църковните имоти, дотации и т.н. - далавера, че има - има... Ама и свято нещо - не остана! Периодически ходя - ей-тъй на по манастири и освен, че седя и мълча, защото не съм баш праведен - гледам хора, които палят свещ за нещо! Иска им се да е нещо хубаво, не палят тия свещи на някого да е лошо. И - поне в манстирчето не са някакви бездушни говеда, каквито може и да са навън...

Отец Иван рекох. ...Тунджа ли сте, Делта (Форс ?) ли сте, не знам. Но - Шуми Марица !

Починал човек. На 98 години. Дали е бил по-човек или по-патриарх - не е ясно. Видял е историята на Европа, а вие не сте виждали съседния квартал! На някого да е направил лошо или нещо лошо да е направил? И седят дребни жалки душици и му дъвчат кокалите - полковник бил, ДС и - каквото се сетиш гнусно! БОГ ДА ГО ПРОСТИ! И аз да се изкажа - абе защо ли вие мазни, дребни душички някога не постигнете нещо и тогава да коментирате другите??? Учете, вашата рода, кофпомпи, физкултура, четете Винету и нека химнът на България да е Батальонът се строява! Това заслужавате, защото и турските сериали, и Биг Брадър ще зачестят, а и - утре - играйте за невижданите по размери от 2009-та година джакпотове (ква е па таа дума??) насам!

Направил е МНОГО лошо е наравил. Можеше да е мъченик не МАЗНИК. И нека бог да му прости. защото АЗ немога. Ф. Вион

Кой те пита теб бе, нищожество! За какво има да прощаваш на човека? Да не би да ти е дошъл на гости, непоканен и ти е изял десерта?

Бог да прости дядо Максим!!! Моли се, патриарше, за душите ни- там , горе...

Да има мир душата му ! -------------------- Не можах да бъда в Троянския. Но Добри Приятели вспомогнаха да Видя всичко чрез скайпа. ..... Внушително ! .......... И ако позволите, Колеги/жки и Читател(к)и : - както де факто Ни подканя 'Софиянец' - Воистине би било Радост за мен-сиромаха да видя Отец Иван за Патриарх !

Уважаеми Дървосекач и за мен ще бъде огромна радост един доказано добър свещеник да ни стане Патриарх, но точно заради добрия му морал няма да го изберат, дори и да отговаряше на другите условия. Морален човек на високи позиции - нито в църквата, нито в политиката!

Отче Максиме, моли бога за нас грешните! Амин.

"С плюнка дяволът си смазва вилата." - казваше Анди. Така че кой знае... Току виж оплюването се оказало за добро... Между другото... От каква точно позиция плюеш срещу неграмотните?

Не съм кой знае колко вярваща,но ще кажа поне днес когато от този свят си отиде един достоен човек..тъпънари замълчете ! Бог да го прости Дядо Максим !

БОГ ДА ПРОСТИ НЕГОВО ПРАВОСВЕЩЕНСТВО БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ МАКСИМ! С БЛАГОЧЕСТИВИЯ СИ ЗЕМЕН ЖИВОТ БОГ ДА МУ ОТРЕДИ ДОСТОЙНО МЯСТО ВЪВ ВЕЧНОСТТА! СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!

Ще ти олекне ли, "християнино"? Ще се молиш ли за нас - грешните?

Какво православно име - Робеспиер? Съдейки по броя на првославните, които не харесват максим, лоша му е работата!

поклон,,,,,,,,да бадем смирени , да се обичаме , да милеем за бгдостоен човек минал през различни политики,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Дерзай бат Бойко.Освободи се мястото на патриарха.Сега партия герб може да те избере за патриарх и да управляваш до гроб.

Съвест, вижда се нямаш, поне срам нямаш ли.

Не, нямам.А пък сега бат Бойко като види какво погребение го чака,няма начин да не поиска да стане патриарх.

Не , нямам.Сега бат Бойко като види какво погребение го очаква като патриарх , няма начин да не поиска да стане.

Бог да прости полковника. Дано в другия си живот получи по-висок чин.

Олекна ли ти на душата?

как не ви е срам, дребни душици нещастни, озлобени от самите себе си! поне еднин ден млъкнете , като няма какво да кажете

Пречисти ли си съвестта?

Баце, съжалявам, че си завършил кофпомпи, ама дано в другия живот да те приемат в ДС въпреки лошите оценки.

Бог да прости добрия и достоен човек Дядо Максим! А дано той да прости за сквернословията. Питам се: останало ли е нещо свято в съзнанието на някои?

Бог да го прости Дядо Максим.Достоен, скромен и честен човек.Жалко,че този,който се канят да сложат на негово място не притежава тези качества.

Остава сега да възкръсне.

ДС да не е и Духовна Сигурност?:-) Похлупак над БГ старата духовност с ръка над дръжката - Русия. Не че нещо,но подмениш ли духовността на народа доброволно ще ти е роб. Горе долу тъй са нещата.А въпросът е кои са създалите на християнството ( пък и на исляма)? Иначе между Троян и Тетевен много комундета с одухотворено поведение са обикляли с пушки : къде за животни , къде за хора ( не че за комуняга това има разлика ).

Като ти чета писанията се замислям дали верно има разлика м/у някои хора и животните.Поне животните не злобеят като теб значи има!

май успяхме да съберем повече поклони от српския патриах Павле( около едно милионче), и да им покажем що е то народна любоф и има ли почва у нас ! И гърците тръпнат , друг път не видели, комунисти и попове да се целуват като братя-единомишленици !! ??

КОМУНИЗМЪТ КАТО УЧЕНИЕ И ДУХОВНОСТ Е ПОЧЕРПЕН ОТ ХРИСТИЯНСТВОТО. Друго нещо е реализацията му.

реализацията е почти същата... управляват старци и до гроб...

1chovek

Не знам къде и с какво са се черпели комунягите, но нямат нищо общо с християнството. Бог ни е казал, че Неговото царство не е оттук, а комунистите искаха да построят "Рай на Земята". Което е ултра-утопично и нереализируемо - точно затова ни е предупредил Христос. Краткото време на тукашния ни живот ни е даден за покаяние и помирение с Бога, за да възкръснем с Него, и да се научим да обичаме, а не да ядем и пием (като смисъл на живота).

И аз познавах Пешо. Изключително скромен и достоен! Даже не съзнавате какъв истински човек загубихме. Защо не му устройхте такова погребение и на него?

18:50 +1-11 Някой от тия 11 да е познавал Пешо? Съмнявам се. Ама са ръгали минуси. Класика...

Dobromir Dimitrow

Модерно е да се оплюва различния!

А бе отец Иван го знам, папата го виждам по телевизията. А кой беше този Максим? С какво е известен? Аз съм от София.

ЖИВЕЯ В СОФИЯ ОТ 35 г НО СЪМ ОТ ТРОЯН И ЗНАМ, ЧЕ ПАТРИАРХА ВИНАГИ ЛЯТОТО ЗА 1 м Е ПРЕКАРВАЛ ПОЧИВКАТА СИ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР БЛИЗО ДО РОДНОТО СИ СЕЛО. ТОВА Е ЛЮБИМОТО МУ МЯСТО И НЕ СЛУЧАЙНО Е ИСКАЛ ТАМ ДА БЪДЕ ГРОБА МУ. ГОРДЕЕМ СЕ С ТОЗИ СКРОМЕН И ИСТИНСКИ ВЯРВАЩ ЧОВЕК, МИЛЕЕЩ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЦЪРКВАТА !! БОГ ДА ГО ПРОСТИ И ТАМ ПРИ БОГА ДА ПОЛУЧИ НАГРАДАТА СИ ЗА ПРАВИЛНО ИЗЖИВЯН ЗЕМЕН ЖИВОТ !!!

А ТАКААА, ЕДИН МЕСЕЦ ПОЧИФКА??...!! ЗА ТОВА ЗНАЧИ ДЪРЖАВАТА СЕ ЗАДРЪСТИ ОТ ЛИНКЪЛИ, РОЛКЕСИ И АРЕХОНТИЦИ ? УБАФ ЖИВОТ НЕ ОМРЪЗВА! Я АКО БЕХ , ДО 120 ЩЕХ ДА ДОЛАЗИМ, ЛИЛЯНО МОМЕ !!

Пак си забравила да си пием хапчетата селянко проста!

Прости и господи - тя не е виновна.

Мизантроп

Кво ривети, ве? Нещо да е излъгала жената?