Негово светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

Малко след 9.00 часа днес започна заупокойна Света литургия, която бе отслужена от  от Великотърновския митрополит Григорий.
Опелото бе отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей. Преди това той се поклони пред тленните останки на патриарх Максим и го благослови, като го прекръсти.

"Максим, патриарх Български преведе църквата през всички изпитания", каза  Пловдивски митрополит Николай в словото си след опелото. "Да си представим времето между 1944 и 1971 г. и между 1971 г. и 1989 г., когато един античовешки режим беше решен да отнеме свободата на хората, да убие духа им, да ги превърне в роби на материята. Патриарх Максим пое църквата ни във време на безнадеждност, преведе я през пустинята и я опази. Да си представим времето след 1989 г., когато човешки страсти създаваха опасност наред с държавата, да разрушат и църквата", каза още митрополит Николай, цитиран от "Фокус".

В храма бе и сръбският патриарх Ириней, пристигнаха още православни делегации от Русия, Румъния, Грузия, Сърбия, Полша, Чехия, Албания, както и много архиереи, епископи, клирици. Дойде и главният мюфтия на България.

Министри, депутати и дипломати - сред които посланиците на Турция и Русия, също бяха в "Свети Александър Невски" за опелото. 
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се поклони пред тленните останки на патриарха.
Президентът Росен Плевнелиев поднесе букет бели цветя. "Да запомним патриарх Максим с това, което той направи за единството на Българската православна църква и за запазването на духа на цялата нация", каза той.
В храма дойде и бившият президент Георги Първанов.

Миряните също бяха допуснати да влизат в храма през Южния вход откъм Народното събрание и трябваше да излизат през северния, а централният вход на храма бе предвиден само за пристигането на висшите духовници.
Около храма бяха изнесени колони, с които гражданите успяха да проследят Светата литургия, предаде "Фокус". Имаше строени гвардейци пред централния вход. Полицейското  присъствие около храма е засилено.

Тленните останки на българския патриарх Максим бяха изнесени от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Президентът Росен Плевнелиев, митрополити и чуждите висши духовници съпроводиха изнасянето на ковчега. Докато те се сбогуваха с патриарха, присъствалите на траурните служби, се наредиха на стълбите на катедралния храм и също се сбогуваха с Негово Светейшество.
След опелото кортежът с тялото на патриарх Максим тръгна за Троянския манастир. Погребението ще започне там след 15.30 ч. В града са въведени извънредни мерки за сигурност, всички служители на полицията ще са ангажирани.Търновският митрополит Григорий ще води церемонията по погребението.

Погребението

По изискване на Светия синод ще бъде осигурен достъп на хората до църквата в Троянския манастир, където ще могат да се поклонят пред тялото на българския патриарх Максим. Това заяви за БТА кметът на община Троян Донка Михайлова.
Осигурено е транзитно трасе за преминаване на кортежа с тялото до манастира, като за пътуващите за село Черни Осъм има алтернативен маршрут.

Гробът, където ще бъде положено тялото на патриарх Максим, се намира зад
чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в самата църква на Троянския манастир. Всяка година на 15 август - храмовия празник на манастира, патриарх Максим водеше литийното шествие с тази икона.

Кратка биография на патриарха


Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.
На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.

Сбогуване с патриарх Максим - снимки