Над 600 000 лева ще получат пострадалите от наводненията жители на селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово в община Карлово. Това съобщи пред журналисти Ясен Сливенски - директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствията" в Българския червен кръст.

Около 400 са най-засегнатите домакинства. Те ще имат възможност за финансово подпомагане, като то ще е 420 швейцарски франка /малко над 800 лева/, обясни Сливенски.

Ще бъдат предоставени и средства за почистване, дезинфекция и всичко, което е необходимо за лични предпазни средства, като тази помощ ще засегне около 4000 души.

Ще продължи и психо-социалната подкрепа от психолози към БЧК-Пловдив.

Ясен Сливенски обясни, че предстои да бъдат създадени обществени съвети във всички населени места, пострадали от наводненията, и ще бъдат поканени засегнатите граждани, кметски наместници и съответните институции.

"Критериите, които ние сме определили, са да бъдат подпомогнати наистина най-засегнатите, след това ще се позовем и на оценките на Агенцията за социално подпомагане. Един от основните критерии е пострадалите да имат основно жилище, което е засегнато от наводнението. Помощите могат да бъдат раздадени чрез паричен превод или чрез ваучери, каза директорът на Дирекция "Мениджмънт на бедствията". Той добави, че пострадалите няма да има нужда да кандидатстват, защото вече има изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане и община Карлово.

До две седмици средствата ще бъдат предоставени на БЧК. Преди зимата нуждаещите се ще получат помощите, стана ясно още от думите на Сливенски.

БЧК се е обърнал за финансовата помощ към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

"Аз съм много впечатлена от това, което виждам. Работата, която вършат доброволците на БЧК е страхотна", каза Тереза Хенли от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Тя допълни, че е обиколила няколко български града и е от около шест седмици у нас. Причината за нейното посещение са украинските бежанци, но е останала и заради наводненията в община Карлово.