В сградата на Софийската митрополия днес се състоя между българския патриарх Неофит и изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман, съобщиха от Българската патриаршия.

Приемът е преминал в дух на приятелство и са били споделени различни мисли около религиозната свобода у нас и в САЩ. В срещата са участвали също Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на БПЦ, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия.

Патриарх Неофит е споделил, че отношенията между църквата и държавата са добри и това, че БПЦ се старае да има добри контакти с държавните институции.

"Българската православна църква подпомага и подкрепя всички добри инициативи в обществото. Полагаме усилия в обединяването на обществото и подкрепяме важните инициативи, които се провеждат у нас", е казал патриарх Неофит. Той е обърнал внимание и на сънародниците ни, които живеят в САЩ. Негово светейшество е говорил и за служението на българската епархия в САЩ, Канада и Австралия.

На срещата основно внимание е било обърнато и на работата на Църквата с младите хора и подрастващото поколение, както и желанието на БПЦ да бъде въведена задължителната форма на обучение на предмета "Религия" в българското училище. Споделени са били и проекти, по които Църквата работи, за да утвърди вярата в младите хора.

Срещата е завършила с надежда за съвместна и ползотворна работа.