С всеки политик сме имали трудности, може да са били за кратък или дълъг период. Не мога да коментирам имена. Това каза пред БНТ новият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев в първото си телевизионно интервю.

"В тези години сме живели в състояние на протести, не е било лесно да придвижим политик от едно до друго място. Това е част от нашето напрегнато ежедневие и високорисковата ни работа. Нямаме лица, които се стремят да излизат извън начините, по които охраняваме", допълни той.

По думите му, в НСО работят изключителни професионалисти, минали са през всякакви форми на обучение и ситуации.

"Има един момент с натоварване на личния състав, която не виждам на сто процента. Виждам оптимизация. Не съм изяснил изцяло своята позиция. Има тайни от мен към колегите, а не тайни към обществото. Има хора с различна психика, и ние сме хора, не сме машини. Около 5 години му трябват на човек да придобие умения", добави новият шеф на НСО.

Красимир Станчев определи случая с почетния председател на ДПС Ахмед Доган като "емблематичен" за Националната служба за охрана.

"Не сме имали такава версия на нападение срещу човек. Оттогава предприехме мерки, с които всеки трябва да е запознат изцяло със схемата, къде са входове и изходи, къде са охраняването на някои лица. Това остана като черта в нашата история. Има все още някои пропуски, които се случват, това ще е част от нещата, с които аз ще се заема. Имам правото да се заемам с тези ситуации", каза още Станчев.

"Считат ни за някаква гилдия, която й слагат чертата и трябва да изчезне. Тази служба никога няма да изчезне, независимо дали е в рамките на друга структура. Разчитам и на собствения си авторитет. Когато покажа грешните неща, доста хора ме разбират. Доста хора се зарадваха, че съм станал техен ръководител. Най-нещастен от цялата случка съм аз", каза шеговито той.

"Има личности, които не съм срещнал по коридорите, които не са натоварени с пълен капацитет. Кандидатите за НСО не са чак толкова много. В едни 10% ни е разхода на хората през цялата година и хората, които идват подлежат на един нормален конкурс, но след това следват етапите на обучение.

"Запознаха ме с катастрофата на Цвета Караянчева. Всичко до настъпването на катастрофата е било наред. За случая тече съдебно производство. Причината не е в нас. Г-жа Караянчева беше с травма, това не е малко нещо", каза още новият шеф на НСО.

"Класифицирана информация е колко депутати в парламента охраняваме. Повечето хора, които охраняваме, са били мъже", завърши той.