Имаме оставка на вицепремиер. С две думи Валери Симеонов чу общественото мнение. Реално, ако се върнем към думите му към майките, то те не трябва се взимат буквално. Истината обаче е, че в политиката не се говори така. Дори и в България. Винаги, когато говориш така, ще си понесеш последици. Това каза пред Dir.bg изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

"Нещата от последните дни като че ли станаха лесни за Борисов, защото различните негови опозиции, по-скоро фиксираха целия процес върху едно име - Валери Симеонов. И всичко изглеждаше така - махаш Симеонов и всичко ще е наред. Това бе малко странна услуга на опозициите за Борисов. Защото ако въпросът наистина се свежда до Валери Симеонов, имаш ясно решение. В последните дни към въпроса "Симеонов" се добавиха още въпроси - за цените, за качеството на живот, за всичко, казано по-просто. Тоест, това действие със Симеонов можеше да е решаващо преди няколко дни. А сега остава едно неизвестно? Дали някой няма да каже, че оставката на Симеонов е закъсняла. Ние вече искаме повече. През 2013-а отново бе дадена оставка - на Дянков. А тогава протестите се настървиха допълнително, защото се видя, че Борисов поддава. Това е въпросът и сега", каза още политологът.

"Трябва да обърнем внимание и на друго. Симеонов не е типичен политик. Той, за разлика от другите, си е извоювал правото да казва каквото мисли, дори когато не е напълно вярно, дори когато това е прекалено. И това, трябва да се отбележи, се харесваше. Но в един момент той предозира. И това бе ясна обществена нагласа. И в наше проучване хората обявиха, разбирайте 70-80%, че Симеонов трябва да подаде оставка. Хората също така се съгласиха, че той тежи на Борисов", допълни Първан Симеонов.

Според политолога сега е интересно да се проследи какво ще стане с протестите, защото след тази оставка в известен смисъл отпадат основанията за негодувание.

"Това може би е и целта. Да се предвари големият протест в неделя. Аз това виждам. И още нещо. Симеонов не е човек, който действа под натиск. Имам чувството, че Симеонов е изчакал да види дали може да устои на протестите. Според мен той е изчаквал момент, за да си тръгне с повече достойнство. За да не изглежда, че си тръгва под натиск. Тук той успява, защото протестите започнаха да се увличат и да се смесват като искания. Симеонов може да си е казал, че може да го превъзмогне. Но в крайна сметка той отива на по-лесна позиция. Може и на Борисов, и на Патриотите да им стане по-трудно, защото Симеонов ще е в парламента. А там той няма да има никакви ограничения. Симеонов като вицепремиер все пак беше под контрола на Борисов. Симеонов в парламента ще бъде доста по-рязък. Най-голямото питане сега е дали протестът няма да стане по-дързък. Данните към момента показват, че българите не държат да има нови избори. Хората искат да има промени, Симеонов да си ходи, но чак избори не", завърши политологът.