Оставката на вицепремиера Валери Симеонов завари майките на Орлов мост. След проведеното автошествие на 26-ия ден от протеста те блокираха кръстовището и там научиха новината. Оставката бе посрещната с възгласи "Победа". В пристъп на радост те се хванаха на хоро.

"Щастливи сме! Показахме, че когато има гражданско общество и има постоянство, нещата могат да се случат. Доказахме, че обществото може да се справи", коментира една от майките от инициативата "Системата ни убива".

Вера Иванова, една от организаторките на протеста, заяви, че протеста на майките ще продължи до приемането на оставката на Валери Симеонов. Палатковия лагер пред Народното събрание ще остане до приемането на Закона за хората с увреждания както майките ги виждат. А това е само началото на реформите за хората с увреждания.

Това е първата спечелена битка, но войната продължава", заяви Вера Иванова.

Малко след информацията, блокадата на Орлов мост падна, кръстовището беше освободено за движение. Автошествието в подкрепа на майките се оттегли и към началната си точка на тръгване - Министерски съвет. Някои от майките заявиха, че остават в готовност отново да подновят протестите си, ако се наложи.

Протестите започнаха след скандално изявление на вицепремиера, че майките държат пред парламента "уж болните си деца". След съвещание на Коалиционния съвет обаче, Симеонов направи публично извинение към майките и заяви, че съжалява за думите си.

Майките на деца с увреждания обаче не приеха поднесеното извинение и продължиха протестите с настояване за оставката на Симеонов.

На 26-тия ден от протестите Валери Симеонов обяви на брифинг в Министерския съвет личното си решение да подаде оставка като вицепремиер в коалиционното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Причините, по думите му, са медийната кампания, особено от последните два дни, като продължение на кампанията, проведена спрямо него по повод на изявлението му за протести пред Министерския съвет. Но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност, в качеството ми на поста, който заемам, а и върху народни представители от НФСБ, заяви Симеонов.

Премиерът Бойко Борисов е приел подадената оставката.