На извънреден брифинг в Министерски съвет Валери Симеонов потвърди, че подава оставка от вицепремиерския пост. Като причина той посочи медийните критики, които за него са целенасочена кампания.

"Причината за моята оставка е продължаващата медийна кампания, в която съм обект. Кампанията обаче вече не е само върху моята личност, а и към колеги от НФСБ. Вече ясно си давам сметка, че става въпрос за кампания, от която се възползват и други сили. Кампанията удря и върху рейтинга на правителството и се превръща в пречка на нормалното функциониране на кабинета. А от това вече зависи и бъдещето на България. Това не мога да се го позволя. Управлението е успешно и аз не мога да си позволя да тежа като воденичен камък на работата му", обясни Валери Симеонов.

"Това е. Не ми е цел да заема този пост като вицепремиер. Постът поех по настояване на партньорите в Обединени патриоти. Към момента най-правилното е да не създавам проблеми на коалицията ОП и ГЕРБ. Надявам се, че оставката ми ще лиши протестите от смисъл. Интересно е да се види как ще продължат протестите и какво ще имат като мото. Аз съм честен упорит, деен и ефективен във всяко действия, с което се захвана. Няма давление от Борисов за оставката. Консултирах се с Каракачанов", каза още Симеонов.

"Може би разбирам и това, че не съм добре приет в медийното пространство, не съм стандартен политик, аз съм деен и честен. Не го правя под никакъв натиск, решението съм го взел, след като съм се консултирал с парламентарната ни група", добави Симеонов.

"Може и да стана досаден но ще изброя няколко неща, за които има принос. Започвам със защитното преградно съоръжение на границата, което е обект от национално значение. Поддръжката и обезпечаване на втори лифт на Банско. Чака се решението на петчленния състав на ВАС. Има вече създадена работна група за Витоша. Участвах в решението на конфликтите в Шекер махала Асеновград. Работим за осигуряване на бизнеса с временна работна ръка и получаване на синя карта. Съдействах за връзка самолетна с Одеса. Участвах в спирането на подаряването на 700 декара на Бузлуджа на БСП. Скоро очаквам да се прилага и законовата база за шума по морето. Борбата продължава, а радостта у опонентите ми е преждевременна", завърши Симеонов. След това той се оттегли, като отказа да отговаря на журналистически въпроси.