Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка пред министър-председателя Бойко Борисов. Очаква се премиерът да вземе решение дали ще я приеме.

Решението е взето от коалицията "Обединени патриоти". Цял следобед лидерите Красимир Каракачанов - на ВМРО, Волен Сидеров - на "Атака" и самият Валери Симеонов - на НФСБ, са заседавали по темата.

Припомняме, че вече четвърта седмица майките на деца с увреждания, подкрепени и от други граждани, се събират под прозорците на властта с искане за оставката на Симеонов.

Преди ден премиерът Бойко Борисов за пореден път се извини на майките за казаното от Симеонов, но обяви, че оставката на вицепремиера в момента не се обсъжда. Тя стои на дневен ред само при "Патриотичния фронт".

Междувременно майките от инициативата "Системата ни убива" спорят дали протестът им да се влее в другите протести. Стигна се и до разграничаване на някои майки от организаторите в София заради фокусирането единствено върху оставката на Симеонов.

Оставката на Симеонов идва, след като вицепремиерът нарече майките "кресливи жени с уж болни деца".

Негодуванието тръгна от негово изказване, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", каза на 16 октомври Симеонов в коментар на Закона за хората с увреждания.

Оставката на вицепремиера идва само ден, след като неговият съпартиец Петър Петров, депутат от НФСБ, в интервю за "Дарик" наля масло в огъня със заявлението, че децата с увреждания трябвало да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.