Дезинформацията живее своето златно време, а фалшивите новини се разпространяват 10 пъти по-бързо. Читателите и зрителите са изправени пред опасността от информационните затъмнения, а за задачата за журналистите да останат верни на обществото и на професионалните стандарти стана още по-отговорна.

Тези предизвикателства са причината за провеждане на третото поредно издание на конкурса на Dir.bg за чиста онлайн журналистика Web report. По този повод в предаването на bTV "Тази събота" гостуваха оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков и сценаристът, режисьор, журналист и член на журито Ваня Николова.

"Фалшивите новини не са от вчера. Това е много стар феномен, използван още в радио постановката на CBS "Война на световете" през 1938 г. Проблемът сега е много по-сериозен. Попаднахме в дълбока дупка, най-вече заради феномена "социални мрежи" - всеки сам е журналист, а източниците на информация са анонимни. Неговото въздействие е проблем както за мейнстрийм медиите, така и въпрос на личен избор на потребителите на такива новини. Медиите трябва да бъдат оценявани на базата на своята истинност, обективност, различни гледни точки. Социалните мрежи не могат да бъдат достоверен източник на информация", заяви Иван Брайков.

Допълни го Ваня Николова, чиято професионална кариера започва именно с журналистическо перо в ръка:

"Преди години беше изключително да ми публикуват материал. Не спах една седмица, когато това се случи. В момента всеки може да публикува всичко. Това е световен, а не български проблем. Всеки с бюро и компютър става журналист, това олекоти стойностите на тази професия."

Натрупването на тези проблеми са естествена причина за раждането на конкурса за чиста онлайн журналистика. Мисията на Web Report е да обедини българските медии в желанието си да наложи високия стандарт като професионален приоритет.

"Нуждата от решаване на подобни проблеми в нашата среда стана причина преди 2 години, по повод 20-годишнината на българския интернет портал Dir.bg, да създадем Web report - конкурс за чиста онлайн журналистика. Dir.bg е първата българска онлайн медия и винаги през тези вече над 22 години е спазвала ценностите - достоверност, обективност, множество източници. Конкурсът се провежда за трета поредна година и в него участват всички автори и журналисти, които пишат с перо и сърце и спазват нормите на съвременната журналистика", обясни Иван Брайков.

Участниците ще се състезават в 6 категории - "Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински истории" и "Спорт", а победителите във всяка от тях ще получат парични награди. От тази година Web Report връчва почетен приз и в още два много важни жанра - "Фото и видео репортажи". Изискванията за всеки журналистически материал са да не е участвал в предишното издание на конкурса, да бъде написан на български език и според езиковите правила, да бъде оригинален авторски материал и да цитира коректно и достоверно информационни източници, факти, препратки, като указва кои са те.

"Винаги съм вярвала, че журналистиката трябва да поставя проблеми за решаване. Колкото и романтично да звучи, хората продължават да казват "ще се обадя на журналистите", все още има очакване, че може да бъде решен проблем. Другото важно е думата справедливост. Журналистиката служи да получиш справедливост в даден казус. Даваме възможност да ги чуем и видим такива хора", завърши Ваня Николова.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Всички желаещи да кандидатстват могат да го направят до 30 юни с материали, публикувани между 5 февруари 2019-а и 25 юни 2020 година.

Допуснатите до участие ще бъдат оценявани от авторитетно професионално жури:

Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков (директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). 

Одобрените материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg - Webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Ако искате да ни откриете във Фейсбук, страницата e: https://www.facebook.com/webreportdir.bg.

Официални спонсори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals. Генерални медийни партньори на събитието са Българската национална телевизия и Българското национално радио. Медийни партньори са още bTV Media Group, списание "Мениджър", Offnews.bg, Dnews.bg, агенция "Булфото" и Центърът за развитие на медии.