112 са вече случаите на коронавирус у нас, пет са новите заразени. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Заразата е разпространена в 14 града. Във Варна има четирима заразени, в Смолян - трима, в Перник - двама, в Пловдив - двама, Габрово - двама, Плевен - четири, Ловеч - един, Благоевград - двама, Бургас - двама и в Лом - един. В софийските болници във ВМА има 14 души с коронавирус, в Александровска болница - двама, в "Софиямед" - един, в "Пирогов" - четирима. В "Пирогов" е доказан пациент, който е приет от болница "Токуда" в тежко състояние, интубиран е. Другите трима са в по-леко състояние.

Средно за около 21 дни вирусът се изчиства от организма. Има описани и случаи това да се случва до 37 дни, допълни председателят на оперативния щаб.

"Пациентите в Габрово и Плевен са оздравяващи. Тези пациенти трябва да се докажат, че са изчистени от вируса. Това става с 2 проби за 24 часа. Има описани случаи до 37 дни изчистване", каза Мутафчийски.

Той потвърди, че единият от двамата заразени в Пловдив е лекар. От шест дни той не е на работа, установени са контактите му.

"Приемаме исканията на Столичната лекарска колегия на БЛС да се въведете забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града като подкрепа за упражнените твърди мерки. Щабът преценява, че към този момент са достатъчно твърдите мерки в София. Имаме готовност и за по-твърди", коментира Мутафчийски. Една част от възрастните хора все още не могат да разберат какъв е проблемът, заяви Мутафчийски и отправи пореден призив те да си останат у дома. Не е нужно да затваряме възрастните хора в казарми, за да ги предпазим. Нужно е да проявим отговорност, допълни началникът на Националния оперативен щаб.

"Тенденцията в Банско е ясна, имаме доказани случаи, включително и от чужбина, там има пълни основания за затварянето. На базата на популацията в София случаите не са особено много", каза шефът на ВМА.

Снимка: ВМА

По света вече са регистрирани 245 000 случая, 500 от тях са в Гърция, 50 в Македония, Сърбия 103, а в Турция за едно денонощие има над 100 нови. В Китай новите случаи са 39. В Германия общо заразени са около 13 000, Испания - близо 18 000, Франция - около 10 000, в Италия вече са над 40 000, в Швейцария 4000.

"От онзи ден се е задействала процедура за медикамент с предполагаем положителен ефект срещу коронавируса. Говорихме с производители в България дали не може да се направи, изясняваме дали е възможно", каза той.

"Проверките в аптеките не са репресивно средство. Мисля че няма значителни нарушение, освен че на чисто пазарен принцип са много скъпи маските, дезинфектантите. От освободените 100 хил. тона спирт 56 хил. въобще не са потърсени от производителите. Създали сме условия да се случи този процес", каза Мутафчийски.

"Много ми се ще първият излекуван пациент да е колежката, взет й е тест в 7 часа, ако се потвърдят отрицателни 2 теста, тя ще бъде освободена утре. Тя няма вече никакви признаци на заболяване, възстановени са й показателите, както и на още една болна. В Габрово медицинската сестра премина първия си тест, но още нямаме резултат да я освободим напълно", уточни Мутафчийски.

"В момента имаме повече от 10 хил. теста, които не са купени с държавни пари. Искам да благодаря на бизнесмените, които дариха", каза Мутафчийски.