Ситуацията с коронавируса е здравословно приземяване на консуматорското общество. Карантината е шанс да излезем по-солидарни, с "ваксина самочувствие". Това коментира директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов пред БТА.

"Видя се колко е уязвим нашият Западен свят - светът на свободата и капитализма, сега и свободата, и капитализмът са подложени на изпитание", отбелязва той.

Анализаторът предупреждава, че не е далеч моментът, когато популисти ще казват: несвободните общества са по-ефективни. "От нас ще се изисква да работим така, че да докажем, че това не е истината", посочва Симеонов.

Той отбелязва и нуждата от по-ясен наднационален авторитет, защото се вижда, че има глобални проблеми, а няма глобални механизми за решение.

"Вече е ясно, че Европа трябва най-накрая да се пробва да е субект, тоест да има по-единна воля и сила, защото проблем като този се решава с граници между хората, но решението изисква границите между властите да отпадат - да има солидарност между тях, общи мерки, координация, общи харчове", смята директорът на "Галъп".

Според него в България има проблеми, които ще проличат много по-ясно с лакмуса на заразата. "Сега обаче първо трябва да забавим разпространението на заразата, за да няма срив в здравната система", допълва той.

Анализаторът признава, че е приятно изненадан от самостоятелната мобилизация на българското общество. Той припомня проучването на "Галъп" от миналата седмица, което показва, че огромната част от анкетираните имат склонност да жертват някои свои права, ако това помага срещу заразата, а и се очакват и данни за света. "Но и без социологически данни, дори в самите социални медии, в дните преди петък наблюдавах узряването на активната част от обществото ни за самоизолация", коментира Симеонов.

"Социалнопсихологическата атмосфера у нас е добра, доколкото това е възможно в такъв момент", обобщава той и цитира данните, според които 38 на сто от хората у нас одобряват работата на институциите по темата досега, 32 процента не я одобряват, а останалите не могат да формират мнение. Той смята, че съотношението 38 към 32 в полза на одобрението е много добър атестат, тъй като обикновено у нас оценките за институциите донякъде и по навик са негативни.

Шеговито анализаторът отбелязва, че роля за това играе и униформата на проф. Мутафчийски, тъй като хората у нас много уважават армията.

"Извън шегата, Мутафчийски се оказа добър комуникатор и това е късмет: че може да съчетае важната в този момент роля на лекар с още по-важната за такава ситуация роля - на комуникатор", коментира Първан Симеонов.

Аплодисментите, които българските медици получават всяка вечер от хората, излезли на прозорците и терасите си, той смята за едни от най-трогателните моменти в такива времена.

"Въобще, карантината е шанс за нас да излезем по-мобилизирани и солидарни", казва директорът на "Галъп" и допуска, че това може да се окаже и ваксина самочувствие.

"Нали сме свикнали във всичко да сме опашкари в Европа и имаме този комплекс, ето шанс да го преодолеем. Трябва да спрем навсякъде да говорим за "българина" - ясно се видя, че пред заразата доста общества проявяват недостатъци - презапасяване, паника. Време е да се спре с тези самообвинения", категоричен е Симеонов.

Според него дори не е имало особено презапасяване, а просто купуване на повече от обичайното, за да позволи хората да останат вкъщи пъти повече от обичайното.

"Но комплексите ни за малоценност като общество отново ни накараха жестоко да се самоиронизираме и така е открай време. Заразата е шанс да се хванем за косите и сами да се измъкнем от травмата си на лузъри", смята той.