Обяснения дадоха министрите на околната среда и водите Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Според природозащитници решението на съда да остави в действие общия устройствен план (ОУП) на Царево позволява прекомерно застрояване на района без екологична оценка, което доведе до протести.

Александър Ненков от ГЕРБ попита какви конкретни мерки ще вземат министрите, за да не се стигне отново Брюксел „да ни дърпа ушите” и да не се превърне и последната останала девствена част от Черноморието в бетон.

Терзиева съобщи, че е разпоредила да започне процедура за изменение на ОУП на Царево в частта, обхващаща „Странджа” - 70% от територията на общината.

Вижте снимки от парламентарното изслушване >>

Министърът уточни, че през 2008 г. е одобрен ОУП, но заповедта е обжалвана и така "започва съдебната сага". На 15 януари 2014 г. е прекратено производство по заповедта.

Терзиева подчерта, че на 30 януари е разпоредила да започне процедура за изменение на ОУП. До края на другата седмица тя ще бъде финализирана и ще има съгласуване с екоминистерството.
След това ще издам заповед за разрешение за проект за изменение на ОУП, неразделна част от който ще е екооценката, уточни тя.

Искра Михайлова заяви, че решението за изменение на ОУП ще позволи подготовката на актуална екологична оценка и оценка за съответствие. Така щели да се отчетат и новите моменти - картирането, нанасянето на местообитанията, природните феномени.

Михайлова цитира сигнал от жител на Царево, който показва как се извършва строителство без наличието на ОУП. Това е порочна практика, която трябва да спрем, каза тя и гарантира, че няма да позволи застрояването на парка, защото няма нужда от "бетонни чудовища".

ДНСК прави специални проверки

На ДНСК е разпоредено при проверки да обръщат особено внимание освен на одобрени проекти в съответствие с устройствените  планове, но и да има положително становище от органите за опазване на околната среда, заяви на свой ред Иван Данов.

Ако се установят нарушения на Закона за устройството на територията и на изискванията на екозаконодателството, тези разрешения ще бъдат отменени. В случай на извършено строителство, ДНСК ще издаде заповеди за спиране.

Екоминистърът е длъжна по Закона за биологичното разнообразие да издаде заповед за спиране на ОУП на Царево, тъй като той няма екологична оценка, заяви обаче пред журналисти съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов.
Той обясни, че изменението на ОУП е втората стъпка, която е трябвало да се предприеме, но остава един вакуум от време, в който може да се случи презастрояване.