Пиарът на ГЕРБ Никола Николов отговори на обвиненията, свързани със сблъсъците по време на конференция в "София Тех Парк" в четвъртък. В интервю за bTV той коментира както как част от биячите са се сдобили с баджове на партията, възможните източници на провокацията, исканията на протеста, на опозицията и легитимността на т.нар. Отровно трио.

Разговорът с репортера беше споделен във Фейсбук страницата на ГЕРБ и така стана публичен още преди да бъде излъчен от телевизията. Още в началото Никола Николов съобщи, че заради събитията по време на конференцията ще бъдат входирани две жалби - едната от името на ГЕРБ, а другата от името на пиара на земеделското министерство Ася Таскова, която също обяви, че е била удряна от провокатори.

"Който иска да знае цялата истина по случая, да не гледа стопкадри и снимки, а целия запис от живото предаване на bTV. Когато съм отпред пред сцената и се занимавам с комуникация с ПТС-а , операторите и случващото се на сцената, се появява един господин, когото ние от ГЕРБ можем да наречем провокатор, и се опитва да прекъсне речта на г-н Борисов", започна Никола Николов, уточнявайки, че става дума за "момчето с червената блуза и леко дълга коса, което после беше набито от някакви хора".

"Бях отпред пред сцената, когато той започна да вика, да говори на висок глас и да се опитва да прекъсне речта на г-н Борисов. Изчаках 15-20-30 секунди, абсолютно никой отникъде не се намеси. В един момент сред хората, които бяха пред него, започна да се навдига възмущение. За да не избухне скандал, отидох до него. Предупредих го 2 или 3 пъти. Хванах го под ръката и го помолих да напусне събитието. Той не се е дърпал, само ни гледаше, смееше се. Нашата цел беше да го изведем извън периметъра на нашето събитие", свидетелства Николов.

Снимка: "Булфото"

Пиарът на ГЕРБ уточни, че е предишния ден е обиколил периметъра на събитието с представител на охранителната фирма и е знаел предварително, че извън самото събитие ще има хора на "Боду", които ще се грижат за сигурността:

"Един човек от лентата, която слага край на периметъра на събитието, дойде насам и аз го пускам човека, оставям го и се връщам. Защо водя човека там? Защото по предварителна ни уговорка, там трябваше да има охранители на "Боду". Защо е нямало, аз не знам. Аз не предавам никого на никого. В момента, в който виждам, че идва човек, аз го оставям и си тръгвам назад."

Снимка: БТА

Николов обясни и как според ГЕРБ се е стигнало дотам наричаните от тях провокатори да разполагат с отличителни знаци на партията.

"Провокаторите са няколко. Как те може да имат лепенка? Сутринта, около 2 часа преди нашето събитие, една група агресивни млади момчета, здрави като този младеж (бел.ред. - биячът, който изхвърли телефона на журналиста Полина Паунова), са пред централната бариера, откъдето влизат всички. Там са били и колегите от медиите. В един момент група от около 30 човека тръгва и пресича бариерата. Там има две служителки на ГЕРБ и трима или четирима служители от "Боду". Те минават. Едно от момичетата ги моли: "Моля ви, спрете, не сте част от нашето събитие, не влизайте, не искаме да идвате". Това са различни хора от онези, които викаха, крякаха с вувузели и носеха плакати, за които никой нищо не им е направил от наша страна. Когато минават, те са съборили масата и палатката на ГЕРБ. Там, в едни бели кутии, бяха подредени нашите баджове. Тогава допускам, че тези хора може да са си взели баджове и след това да са си ги лепили. Но нали не можете да си представите като бонус, да платим на някакви хора, освен да бият журналисти, да набият и нашите служители?", завърши с реторичен въпрос Никола Николов, визирайки пиара на земеделското министерство Ася Таскова, след което добави: "Не допускам грешки в организацията на събитието. Тук истината е една. Целта беше събитието ни да бъде провокирано. Да има агресия, бой. Най-главната цел беше да има кръв, за да може след това да не се говори нищо за речта на Бойко Борисов, а да се говори за бити хора, блъскани хора, бити журналисти, а никой да не говори за битите служители на ГЕРБ".

Снимка: БТА

Николов стигна и по-далече в изразяване на подозренията си:

"Категорично не познавам никого от хората, които са правили провокациите, но е интересно по запис, защото ние си правим и наше разследване - изследвайте и изгледайте картини. Част от лицата, които са там и правят провокации, го виждаме и на протести пред Министерски съвет и на Орлов мост. Категорично виждам такава връзка. Тук се потвърждава нашата теза, нашето усещане. Ние сме уверени, че целта беше някой да докара едни хора отнякъде, да ги сложи там и да бият. Като им гледам профила, манталитета, дори и не допускам, че те са знаели, че това са журналисти".

Пиарът на ГЕРБ възприема като провокация и поведението на един от собствениците на охранителната фирма:

"Събитието е пазено само от охранителната фирма "Боду". НСО пази само охраняваните лица в непосредствен периметър около тях. Това са председателят на парламента и министър-председателят. На кадрите имаше един много луксозен лъскав Мерцедес едни букви в номера. Цял ден се тиражираше новината, по най-брутален начин, че така идват активистите на ГЕРБ. По наше вътрешно разследване се оказа, че колата е на един от собствениците на "Боду". Тя беше вкарана вътре в събитието, в периметъра на събитието, демонстративно и поставена пред сграда, където коли не се допускат. Всеки си прави изводите сам".

Николов потвърди официалната позиция на управляващите, които нямат против протестите, ако са мирни. Той обаче заяви, че досега недоволството не е излъчило представителство за преговори с кабинета, а по отношение с т.нар. Отровно трио на Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, се позова на медийни публикации:

"Абсолютно право е на всеки български гражданин да протестира по мирен и цивилизован начин, ненарушавайки правата на останалите граждани. Мисля, че многократно сме заявявали готовност за разговор с протестиращи, но до момента, за съжаление, няма излъчено легитимно лице от протеста. Има едно Отровно трио и едни хора, които викат и скандират. Кой е излъчил Отровното трио за лидер на протеста? Кой го е припознал и е казал: "Преговаряйте с тях от наше име"? Кой ги е оторизирал да преговарят с правителството? Доколкото чувам, в това Отровно трио са се скарали вътре. Един от тях се вижда като лидер на нова политическа формация, друг се е възприел като човек, който е тръгнал по страната да организира структури, а доколкото се чува по медиите, третият - г-н Минеков, нещо се е скарал с другите и не е известно дали още има Отровно трио".

Никола Николов коментира и извънредния брифинг на БСП днес. В него председателят на социалистите Корнелия Нинова поиска извънредно заседание на Народното събрание с два мотива - актуализация на бюджета за мерките срещу кризата и насилието по време на конференцията на ГЕРБ.

"Аз съм много учуден и впечатлен от летния ентусиазъм и летния пиар на г-жа Корнелия Нинова. Тя иска в 7-дневен срок незабавно свикване на Народното събрание. Като дългогодишен парламентарист, трябва да познава парламентарната практика. Тя има правото, ако нейната партия събере 48 подписа на народни представители, да ги внесе в деловодството и тогава председателят на Народното събрание е задължен по Конституция да свика заседание в 7-дневен срок. Не е нужно г-жа Нинова да иска от телевизора. Събира 48 подписа, доколкото знам има повече от 48 народни представители от БСП, и до 7 дни може да има заседание на парламента", заяви Никола Николов.