Журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова разказаха какво се е случило вчера на Националната конференция на ПП ГЕРБ в "София тех парк", където се стигна до ескалации и сблъсъци.

Паунова разказа пред bTV, че първо докато е снимала някой й е избил телефона в гръб. Тя тръгнала след мъжете, които са го направили, но те избягали, а после ги видяла вече с баджове с партийни стикери на дрехите им зад огражденията, където са стояли привържениците на ГЕРБ.

В това време журналистът Генка Шикерова снима няколко видеа, а Паунова е продължила да снима конференцията и обстановката, по време на което телефонът й е избит още два пъти.

Момчето - което тя снима, й посяга да й вземе телефона.

Двете журналистки са разучили какви са тези мъже, но от партия ГЕРБ са им казали, че са им крали стикерите на конференцията.

"Ти си провокатор", й казали мъжете, "щом три пъти ти избиваме телефона и пак снимаш". Те общували с хора с радиостанции, които по думите им са охрана на събитието.

Полина Паунова се е свързала с шефката на пресцентъра на Бойко Борисов Севделина Арнаудова, която й казала, че на конференцията има провокатори, те са уведомени, но не знаят кои са.

По-късно Паунова дала и показания, откъде разбрала, че все още не е започнато разследване.

ГЕРБ се разграничи изцяло от охраната и провокаторите и посочи, че фирмата, която охранява събитието е към София тех парк и те са го наели заедно с услугата.

По-късно евродепутатът Андрей Новаков също коментира как е протекла охраната на конференцията на ГЕРБ.

"Ние не сме охранителна фирма - наели сме място в "София тех парк", в което се включва и охраната, не ни е работа да знаем как ще се пази дневния ред", каза категорично той. Той заяви, че никой от ръководството на ГЕРБ не би издал нареждане "да се блъскат журналисти и особено дами".

"Никъде ли не трябва да се събираме или трябва да се качим на Бузлуджа", попита риторично Новаков.

Той повтори, че никой не познава провокаторите и само две минути преди сблъсъците премиерът Бойко Борисов е предупредил от трибуната, че да не се поддават на провокации. "Очевидно не са взети достатъчно мерки", призна обаче евродепутатът.