Мъжът, който нападна и отне телефона на журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова по време на провелата се Национална конференция на политическа партия ГЕРБ, не е представител на охраната. Това се казва в официална позиция на ръководството на "София Тех Парк", разпространена след инцидента.

Случката беше заснета от журналиста Генка Шикерова и публикувана на профила й във Фейсбук. От кардите се вижда как по време на протеста пред сградата мъж с маска дръпа рязко телефона от ръцете на Полина Паунова и го хвърля.

От София Тех Парк заявяват, че разпространените видеоматериали са били щателно разгледани от ръководството и декларират, че това лице не е наемано и не е било част от охранителния екип.

"С цел отличаване на охраната на събитието от останалите органи на реда и от участниците в мероприятието нейните представители през цялото време бяха идентифицирани със светлоотразителни жилетки с надпис "Security". София Тeх Парк осигури събитието с необходимия брой охранители, чиито ангажименти бяха да се грижат за сигурността на мероприятието, за периметъра на събитието, както и за логистика по придвижването на участниците", се казва още в съобщението.

От ръководството на София Тех парк допълват, че излъчените видеоматериали показват, че лицето, участващо в инцидента с г-жа Паунова, не носи въпросната светлоотразителна жилетка и не се легитимира като представител на охраната.

"Екипът на София Тех Парк строго осъжда всяка проява на насилие или вербална агресия срещу представителите на медиите, които изпълняват своите служебни задължения, както и спрямо всички, които мирно и демократично изразяват своята гражданска позиция", пише още в официалната позиция на компанията.

СДВР извършва проверки

От Столичната дирекция на полицията разпространиха официално съобщение, че извършват проверки, а действията се извършват под надзора на Софийска районна прокуратура.

Според данните до момента, през днешния днес са получени сигнали за множество действия, нарушаващи обществения ред. В района на София Тех Парк неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил. По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на Министерството на земеделието. Мъж, намиращ се в района, се е оплакал за проявена агресия срещу него.

Предприети са оперативно- издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Работата, включително и проверка на други противоправни деяния, продължава под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура.