Ескалация на напрежението в "София Тех Парк", където се проведе конференцията на ГЕРБ. На излизане от събитието делегатите бяха посрещнати от протестиращи, които скандираха "оставка". Наложи се те да бъдат извеждани с полицейски кордон.

Още по време на речта на премиера отвън се чуха викове "Оставка". Той замълча за момент, след което отбеляза, че това е демокрацията и продължи: "Ние не сме отишли нито на Плевен, нито на Бузлуджа да пречим".

Снимки вижте тук >>

По-рано няколко демонстранти са стигнали в периметъра на конференцията. Един от тях е опитал да се качи на сцената по време на изявлението на премиера, но е бил спрян и изведен. След 10-15 минутна игра на котка и мишка протестиращите, които бяха стигнали на метри от конференцията, бяха спрени от 3 реда плътен полицейски кордон, след което се изтеглиха. Някои от участниците в акцията се оплакаха, че срещу тях е упражнено насилие.

В същото време в пространството, до което беше допускан активът на партията, започна бой. Встрани от публиката беше изведен мъж, а по-късно се стигна и до размяна на юмруци. Към момента няма информация как се е стигнало до инцидента.

Снимка: БТА

След края на конференцията протестиращи блокираха пътя пред "Арена Армеец", за да не може членовете и симпатизанти на ГЕРБ да си тръгнат. Полицията обаче ограничи протестиращите от двете страни на пътя, за да може автомобилите да се изтеглят.

Снимка: БТА

Разпространени в социалната мрежа кадри показват как младо момче с лице, скрито зад антивирусна маска, хвърля и чупи телефона на журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова, която преди това отива при него, за да му задава въпроси с колежката си Генка Шикерова. Пиарът на Министерството на земеделието Ася Попова също каза, че е била нападната. Агресивен мъж взел телефона й и я е ударил в корема.

Снимка: БТА

Напрежение имаше след края на срещата и около личния съветник на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова и пиарат на ГЕРБ Никола Николов.

"Целта е ние да ги набием. Това са провокатори", каза Николов.

Снимка: БТА

Протестиращите нападнаха словесно и евродепутата Асим Адемов. Той ги призова за диалог, а те го наобиколиха с нападки.

Снимка: БТА

От МВР съобщават, че са получени много сигнали за това, че в района на Четвърти километър групи пресичат постоянно пешеходните пътеки и затрудняват пристигането на делегатите и придвижването на гражданите на столицата. На място са полицейски служители, които обезпечават сигурността и подпомагат движението.

Снимка: БТА

По данни към момента в района на София Тех Парк са се събрали около 50 протестиращи.

Снимка: БТА

Час след края на събитието от ГЕРБ излязоха с официална позиция за случилото се:

ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност. ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от "София Тех Парк".