В САЩ се появяват все повече коментари, свързани с потенциална война с Китай. Американската армия не е достатъчно подготвена за война с Китай, твърди пенсионираният американски генерал Джак Кийн, цитиран от "Нюзуик".

На фона на нарастващото напрежение четиризвездният генерал от Военновъздушните сили на САЩ Майк Минихан, който ръководи Командването за въздушна мобилност, заяви в бележка до командирите си миналия петък, че до 2025 г. е възможен въоръжен конфликт между САЩ и Китай Това би означавало рязка ескалация между две от най-мощните армии в света.

"Надявам се да греша. Интуицията ми подсказва, че ще воюваме през 2025 г.", цитира писмото на генерала в "Вашингтон Пост". Минихан предлага да се създаде маневрена бойна група, която да може да се сражава и побеждава в Тайван.

Междувременно говорител на Командването за въздушна мобилност потвърди достоверността на меморандума пред Ен Би Си нюз, въпреки че Министерството на отбраната на САЩ заяви, че "коментарите на Минихан не са представителни за мнението на министерството за Китай". Според говорителя на ведомството Патрик Райдър САЩ са съсредоточени върху "запазването на мирен, свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион".

По време на участие в предаване по "Фокс нюз" в понеделник Джак Кийн, който е бивш заместник-началник на Щаба на армията на САЩ, а в момента - член на ръководството на американския Институт за изследване на войната, предупреди, че САЩ може да се окажат зле подготвени, ако възникне такъв конфликт.

"Реалността е такава и това, върху което трябва да се съсредоточим, е фактът, че не сме толкова подготвени, колкото трябва да бъдем. Не разполагаме с достатъчно средства за военно възпиране в региона. Китай има с повече кораби, повече самолети и повече ракети, отколкото САЩ", каза той, като добави, че това включва и "нашите съюзници, свързани с това".

Кийн също така изказва притеснения относно военната готовност на Тайван, правейки сравнение с руско-украинската война, която доминира европейската политика през последната година, след като руският президент Владимир Путин нареди своята "специална военна операция" в Украйна през февруари миналата година, припомня изданието.

Той посочва изоставането в доставките на военно оборудване за 19 млрд. долара, планирано да бъде изпратено от САЩ в Тайван, за което правителството на острова вече е платило, но все още не е получило. Кийн добавя, че Конгресът трябва да "поправи тази система", за да гарантира, че Тайван ще бъде подготвен да се защити в случай на нападение.

Дипломатическите отношения между Китай и Запада, включително САЩ, отдавна са напрегнати, но се изостриха миналата година на фона на засилените китайски военни действия около Тайван - остров, разположен край бреговете на страната. Въпреки че Тайван се смята за независим, Китай го обявява за свой и смята контрола над острова за съществен елемент от политиката си на обединение, пише още "Нюзуик".

В началото на годината Си Ен Ен съобщи, че потенциално китайско нахлуване в Тайван през 2026 г. би довело до хиляди жертви сред китайските, американските, тайванските и японските сили и едва ли би довело до победа за Пекин, смята известен независим вашингтонски мозъчен тръст, който е провел военни симулации на евентуален конфликт. Според резултатите от симулацията при една война за Тайван американската армия би претърпяла също толкова големи загуби, колкото и китайските сили, които би победила.

В края на конфликта поне два американски самолетоносача ще лежат на дъното на Тихия океан, а модерният флот на Китай, който е най-големият в света, ще бъде "разбит".

Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) е стигнал до тези изводи след провеждането на една от най-мащабните симулации на военни игри, провеждани някога, за евентуален конфликт за Тайван. Военната игра е проведена 24 пъти, за да отговори на два основни въпроса: ще успее ли възможна китайска инвазия и на каква цена? Вероятните отговори на тези два въпроса са "не" и "огромна", се казва в доклада на центъра.

На фона на случващото се по време на посещението си в Южна Корея шефът на Пентагона Лойд Остин обеща на южнокорейския си колега Ли Чон Соп, че САЩ са "решени да използват пълния набор от конвенционални и ядрени средства за възпиране, за да защитят Южна Корея".

От своя страна Ли заяви, че по време на пътуването си се е срещнал с ръководителя на НАТО и че Алиансът и Южна Корея "засилват разширеното възпиране, целящо да попречи на Северна Корея да използва ядрени оръжия".

По-рано сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун Ким Йо Чжон, заяви, че "КНДР винаги ще бъде на страната на Русия, "в един окоп" с нейната армия и народ" и че Руската федерация ще "изгори до основи оръжията, с които се хвалят САЩ и западните страни".

2022 г. беше рекордна за Северна Корея както по отношение на броя на изпитанията на балистични ракети (37 изстрелвания за една година), така и по отношение на броя на изстреляните от Пхенян - около 70 за годината.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в Токио заяви, че НАТО ще засилва партньорството си с Япония. В рамките на визитата си Столтенберг ще се срещне с японския премиер Фумио Кишида.

Посещението на генералния секретар в Токио е част от азиатската му обиколка, чиято цел е засилване на връзките със съюзниците на Запада в Азия на фона на войната в Украйна и на съперничеството с Пекин.

Във резултатите на вече споменатата симулация на война с Китай на CSIS се твърди, че "Съединените щати и Япония ще изгубят десетки кораби, стотици самолети и хиляди военнослужещи. Такива загуби ще навредят на глобалната позиция на САЩ за много години напред". Япония вероятно ще загуби повече от 100 бойни самолета и 26 кораба, а американските военни бази на нейна територия станат обект на китайски нападения, се посочва в доклада.