Потенциално китайско нахлуване в Тайван през 2026 г. би довело до хиляди жертви сред китайските, американските, тайванските и японските сили и едва ли би довело до победа за Пекин, смята известен независим вашингтонски мозъчен тръст, който е провел военни симулации на евентуален конфликт, съобщи Си Ен Ен.

При една война за Тайван американската армия би претърпяла също толкова големи загуби, колкото и китайските сили, които е победила.

В края на конфликта поне два американски самолетоносача ще лежат на дъното на Тихия океан, а модерният флот на Китай, който е най-големият в света, ще бъде "разбит".

Това са част от заключенията на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), направени след провеждането на една от най-мащабните симулации на военни игри, провеждани някога, за евентуален конфликт за Тайван - демократично управляван остров с население от 24 милиона души, за който Китайската комунистическа партия твърди, че е част от нейната суверенна територия, въпреки че не го контролира, припомня Си Ен Ен.

Наскоро китайският лидер Си Цзинпин отказа да изключи възможността за използване на военна сила, за да постави острова под контрола на Пекин.

CSIS е провел тази военна игра 24 пъти, за да отговори на два основни въпроса: ще успее ли инвазията и на каква цена? Вероятните отговори на тези два въпроса са "не" и "огромни", се казва в доклада на центъра.

"Съединените щати и Япония ще изгубят десетки кораби, стотици самолети и хиляди военнослужещи. Такива загуби ще навредят на глобалната позиция на САЩ за много години напред", се казва в доклада. В повечето сценарии американските военноморски сили губят два самолетоносача и 10 до 20 големи надводни бойни кораба. Приблизително 3200 американски военнослужещи ще бъдат убити за три седмици бойни действия, което е почти половината от това, което САЩ са загубили за две десетилетия бойни действия в Ирак и Афганистан.

"Китай също ще има големи загуби. Военноморският му флот ще е почти унищожен, а десетки хиляди войници ще са военнопленници", се казва в доклада. В доклада се оценява, че Китай ще загуби 10 000 убити войници и ще 155 бойни самолета и 138 големи кораба.

Сценариите рисуват мрачно бъдеще за Тайван, дори ако китайската инвазия не успее.

"Макар че тайванската армия не е разбита, тя е силно деградирала и е оставена да защитава острова с силно засегната икономика, без електричество и основни услуги", се казва в доклада. Армията на острова ще загуби около 3500 войници, а всичките 26 разрушители и фрегати във военноморския му флот ще бъдат потопени, се казва в доклада.

Япония вероятно ще загуби повече от 100 бойни самолета и 26 кораба, а американските военни бази на нейна територия станат обект на китайски нападения, се посочва в доклада.

Все пак CSIS подчертава, че не иска докладът ѝ да означава, че войната за Тайван "е неизбежна или дори вероятна".

Междувременно Китай започна вчера широкомащабни комбинирани бойни учения и изпрати военни самолети и кораби към Тайван, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на китайското и тайванското министерство на отбраната.

Ученията продължиха и днес и съвпаднаха с посещението на група германски депутати, които пристигнаха в Тайван. Начело на делегацията е Мари Агнес Щрак-Цимерман, която ръководи комисията по отбрана в германския парламент.

Действията на Китай "сериозно нарушиха мира и стабилността в Тайванския проток и водите наоколо", каза тайванското министерство на отбраната относно ученията и допълни, че в рамките на 24 часа са засечени 57 китайски военни самолета си и 4 китайски военни кораба по посока на Тайван, а 28 китайски военни самолета са преминали линията, разделяща Тайванския проток, която е неофициална граница между Китай и Тайван.

Германската парламентарна делегация пък ще се срещне с тайванската президентка Цай Ингвен, премиера Сю Ценчан, генералния секретар на Съвета за национална сигурност Уелингтън Ку, министъра на външните работи Джоузеф Ву, парламентарния председател Ю Сикун и с други високопоставени служители.