Министерството на отбраната на Тайван е засякло 16 военни самолета и три военни кораба на китайската армия в района около острова, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството.

Четири самолета са пресекли така наречената средна линия - неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, съобщи министерството на своя сайт, цитирано от БТА.

Във връзка с това въоръжените сили на Тайван са привели в готовност своите кораби и военна авиация и са разположили ракетни комплекси.

През последните няколко месеца китайската армия редовно патрулира в акваторията около острова. Напрежението в Тайванския проток ескалира, след като през август миналата година тогавашният председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе. Пътуването предизвика силно недоволство в Пекин.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато на острова бягат остатъци от силите на партия Гоминдан начело с Чан Кайшъ, претърпели поражение в гражданската война в Китай. Според официалната позиция на Пекин, подкрепяна от повечето страни, включително Русия, Тайван е една от провинциите на Китайската народна република, отбелязва ТАСС.

Антъни Блинкън пристига в Пекин

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Китай в началото на февруари, предаде Асошиейтед прес.

САЩ нямат намерение да променят своя подход към Китай и гледат на отношенията с Пекин в контекста на конкуренцията между двете държави, заяви на редовен брифинг говорител на Белия дом.

Вчера в Цюрих се срещнаха министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и китайският вицепремиер Лю Хъ. Това бе контактът на най-високо ниво между САЩ и Китай откакто президентите на двете страни се договориха през ноември миналата година да потърсят сфери за евентуално сътрудничество.

Икономиките на САЩ и Китай, съответно първата и втората по големина в света, в момента се борят с различни, но взаимнообвързани предизвикателства в търговията, технологиите и други сфери.

Джанет Йелън планира да пътува до Китай и приветства посещения на свои китайски колеги в САЩ в близко бъдеще, съобщи министерството на финансите на САЩ след вчерашната среща в Швейцария.