Военни от Украйна се обучават от американски специалисти, за да противостоят на руската инвазия, а офицери от Тайван преминават подготовка учебно заведение на НАТО, за да са готови да окажат съпротива при потенциално нападение от страна на Китай.

Понеделник беше едва вторият ден за украинските войници в новата програма за обучение на американската армия, но посланието беше ясно и силно, пише АП.

Знанията, които те ще получат през следващите пет седмици по отношение на оръжията, бронираните машини и по-сложното оборудване, са от решаващо значение, защото се подготвят да защитят страната си от руската инвазия.

"Това не е обикновена ротация", заяви в понеделник следобед, докато се срещаше с командирите, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генералът от Сухопътните войски на САЩ Марк Мили. "Това е един от онези моменти, в които, ако искате да промените нещо, сега му е времето".

Мили, който посети тренировъчния полигон в Графенвьор, Германия, за да се запознае за първи път с новата, т.нар. комбинирана инструкция за въоръжение, заяви, че тя ще подготви по-добре украинските войски за започване на офанзива или за противодействие на евентуално засилване на руските атаки.

Той прекара малко по-малко от два часа в "Лагер Херсон" - част от базата, кръстена на град в Украйна, където украинските войски постигнаха ключова победа срещу Русия миналата година. Повече от 600 украински войници започнаха разширената програма за обучение в лагера само ден преди пристигането на Мили.

За първи път от началото на войната преди близо година на репортерите беше предоставен широк достъп, за да наблюдават различни части от обучението, пише АП. Репортерите имаха право да следват Мили и да наблюдават взаимодействието му с украинските и американските войници и командири, но не им бе позволено да отразяват конкретни разговори с украинските военни или да правят снимки или видео. Ограниченията отразяват продължаващата загриженост на САЩ от ескалиране на руския гняв заради участието на Запада във войната или от предизвикване на по-широк конфликт.

САЩ от години провеждат обучение в Графенвьор, включително за съюзническите сили в Европа. Но ограниченото обучение на украинските сили започна миналата година, малко след руската инвазия. По това време то беше насочено конкретно към различни оръжейни системи, които се доставяха от САЩ.

Миналия месец Пентагонът обяви, че ще разшири обучението в опит да усъвършенства уменията на украинските сили. Петседмичният курс ще ги научи да се придвижват ефективно и да координират в битка своите подразделения с размер на рота и батальон, като използват комбинирани артилерийски, бронирани и сухопътни сили.

Украински военнослужещи пристигнаха в неделя и в американска военна база в щата Оклахома, за да бъдат обучавани да използват системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", каквато Вашингтон ще достави на Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Директорът на артилерийското училище към базата Форт Стил съобщи новината пред телевизия Фокс нюз. "Това обучение ще се фокусира върху боравенето и поддръжката на противовъздушната система "Пейтриът", каза Къртис Кинг.

На 10 януари министерството на отбраната на САЩ съобщи, че ще преминат подготовка между 90 и 100 украински войници.

Ако Съединените щати предоставят на Украйна своята най-усъвършенствана система за противоракетна отбрана, това би било нещо безпрецедентно от началото на войната, отбелязва АФП. Украинската страна отдавна настоява да получи "Пейтриът", за да може да се защитава срещу руските ракетни атаки.

Засега САЩ предвиждат да доставят на Украйна една батарея "Пейтриът". Тези ракети прехващачи могат да свалят крилати ракети, балистични ракети с малък обсег и самолети на много по-голяма височина, отколкото досега доставените на бившата съветска република системи. Всяка от тях струва 3 милиона долара, посочва АФП.

В същото време стана известно, че военни от друга напрегната точка на света преминават обучение от страна на НАТО. Министерството на отбраната на Тайван разкри, че е изпратило някои от своите военни офицери във военния колеж на НАТО в Италия, с което потвърди сътрудничеството си със западния военен съюз, което със сигурност ще разгневи Китай.

Един от тайванските офицери от военновъздушните сили, подполковник Ву Бонг-йенг, заяви пред репортери, че през 2021 г. е отишъл на шестмесечен курс в Колежа по отбрана на НАТО в Рим, и настоя, че сътрудничеството е чисто академично.

"Това беше академичен обмен, а не военен обмен", каза той. "Разбира се, те бяха много любопитни за Тайван." Ву каза, че е изучавал същата учебна програма, както офицерите от страните от НАТО, а тайванското министерство на отбраната заяви, че в колежа са изпратени и други офицери.

Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, няма официални дипломатически отношения с нито един член на НАТО, но има тесни връзки в областта на отбраната със Съединените щати, които са основният международен източник на оръжие за острова и най-голямата държава членка на НАТО, припомня Ройтерс

Разкритието идва, след като НАТО заяви, че Китай представлява "системно предизвикателство" за алианса в новата си стратегия.

За първи път НАТО даде да се разбере, че гледа така на Китай през 2020 г., и тогава заяви, че алиансът ще работи за изграждане на по-силни партньорства в Индо-Тихоокеанския регион. Оттогава някои държави от НАТО се присъединиха към САЩ в изпращането на военни кораби в чувствителни води близо до Китай, включително Франция, Германия и Великобритания.

През последните години САЩ и техните съюзници предприемат стъпки за засилване на връзките с Тайван, което Пекин разглежда като нарушение на политиката на единен Китай. Тези политики провокираха увеличаване на китайската военна активност около острова. Тази седмица група германски законодатели посети Тайван, а в събота на острова трябва да пристигне търговска делегация на САЩ.