Вторият тур на местните избори се проведе днес. ГЕРБ спечели 9 от балотажите - Йорданка Фандъкова (София), Здравко Димитров (Пловдив), Иван Портних (Варна), Стефан Радев (Сливен), Любомир Христов (Шумен), Юлиян Найденов (Силистра), Корнелия Маринова (Ловеч),  Дарин Димитров (Търговище) и Николай Мелемов (Смолян).

Вижте снимки от гласуването на втория тур >>

Към първата група могат да се добавят победителите от първи тур - Димитър Николов (Бургас), Даниел Панов (Велико Търново), Калин Каменов (Враца), Таня Христова (Габрово), Петър Паунов (Кюстендил), Златко Живков (Монтана), Живко Тодоров (Стара Загора) и Станислав Дечев (Хасково). Така кметовете областни градове от ГЕРБ стават общо 17.

БСП могат да се похвалят с 4 победи - подкрепеният от тях независим кандидат Румен Томов в Благоевград, Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник и Денчо Бояджиев в Разград.

Балотажът донесе успех на десни сили във Видин - Цветан Ценков (СДС/НДСВ), в Добрич - Йордан Йорданов (Коалиция ДБГ), Пазарджик - Тодор Попов (Новото време) и Ямбол - Валентин Ревански (Пряка демокрация). В Плевен е сигурен успехът на независимия Георг Спартански, а в Кърджали още на първи тур победи Хасан Азис (ДПС).

Събитията от деня в хронологичен ред:

06:32
Окончателните резултати: Фандъкова печели с 20 хил. гласа повече от Манолова
БСП взе Перник с фотофиниш
ЦИК обяви окончателните резултати от балотажите за кметове на областните градове. След обработването на 100% от протоколите Йорданка Фандъкова печели с точно 20 366 гласа повече от Мая Манолова - 209 542 срещу 189 176 или в проценти - 49.98 срещу 45.13.

02:12
София при обработени 67.63% от протоколите: Фандъкова - 50.16%, Манолова - 44.94%
ГЕРБ спечели Ловеч, нерешена е битката за Перник
Йорданка Фандъкова води с 5.22% пред Мая Манолова след обработката на 67.63% от протоколите. В абослютна стойност разликата на този етап е от точно 14 437 гласа в полза на кандидата на ГЕРБ и СДС за четвърти мандат начело на София. Това показват изнесените от ЦИК данни от баклотажите към 2 часа тази нощ. От тях става ясно още, че Корнелия Маринов от ГЕРБ печели Ловеч с минималния аванс от 347 гласа пред Радина Банкова от БСП. Резултатът в Града на люляците е окончателен. До последно ще остане напрежението в Перник. При обработени 80.4% от протоколите в миньорския град начело е Станислав Владимиров от БСП с 50.97% пред Вяра Церовска от ГЕРБ с 47.06%.

00:27
Любомир Христов от ГЕРБ печели втори мандат в Шумен с едва 77 гласа разлика
Любомир Христов от ГЕРБ печели втори мандат в Шумен. За него са гласували 12 538 души, или 48,57 процента от имащите право на вот. Това сочат данните от обработените от Общинската избирателна комисия /ОИК/ 100 процента протоколи от общо 127 избирателни секции. Опонентът му Венцислав Венков, издигнат от "БСП за България", получава подкрепата на 12 461 души, или 48,27 на сто от избирателите, при 100 процента обработени протоколи от избирателните секции от ОИК - Шумен.

00:21
ЦИК с първи официални резултати
Данните са към 23,00 часа

00:16
Инициативният комитет зад Мая Манолова иска касиране на изборите
"ГЕРБ, в лицето на председателя на ОИК Полина Витанова, реши отново да всее съмнения в честността на изборния процес", обясни Никола Вапцаров
"След приключване на преброяването ще искаме касиране на изборите за кмет на София." Това заяви днес председателят на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова като граждански кандидат за кмет на София, Никола Вапцаров. "Пожелах да има открити и честни избори, така както досега ние водехме кампанията. За съжаление обаче, ГЕРБ, в лицето на председателя на ОИК Полина Витанова, реши отново да всее съмнения в честността на изборния процес", обясни Вапцаров.

23:57
В Арена "Армеец" протоколите се приемат бързо, малко са сгрешените
Очаква се до часове всичко да е приключило
Два часа след започването на приемането на протоколите от секционните избирателни комисии в зала Арена "Армеец" са обработени 360 секции. Това съобщи председателката на ОИК-София Полина Витанова пред журналисти. По нейни прогнози, ако продължава работата с тези темпове, предаването на документите може да приключи до няколко часа.

22:56
Мая Манолова: Разликата падна под 3%
След окончателните резултати ще обявя формата, по която със събраната гражданска енергия ще продължа борбата за промяна на модела
Само за няколко часа преднината на Йорданка Фандъкова при преброяването на гласовете за кмет на София е паднала до 3%. Това обяви самата Мая Манолова на пресконференцията след края на изборния ден и уточни, че това е причината изявлението да бъде забавено до последно.

21:41
Борислав Гуцанов поиска оставка на Корнелия Нинова заради краха във Варна
Загубата се дължи най-вече на лоши решения от страна на националното ръководство
Председателят на Градския съвет на БСП във Варна Борислав Гуцанов обяви тази вечер, че иска оставката на Корнелия Нинова и ръководството на партията. Искането ще бъде внесено официално на предстоящото заседание на Националния съвет. Гуцанов посочи, че причината за острата реакция на Градския съвет са слабите резултати на БСП във Варна, а и в национален мащаб. По думите му не е нормално 128-годишна партия да има толкова ниско представяне както като брой общински съветници в страната, така и като кметове на населени места.

21:40
Бойко Борисов: Върнахме се към нормалността, не може една партия да спечели всички областни градове
По-шарените общински съвети показват, че ще делим отговорността

21:11
Йорданка Фандъкова: Софиянци доказаха, че са свободни хора
Новата стара кметица на столицата спечели своя четвърти мандат
Благодаря на софиянци за това, че избраха развитието на София да продължи. Софиянци доказаха, че са свободни хора, които не се поддават на внушения. Това заяви новата стара кметица на столицата Йорданка Фандъкова, след като стана ясно, че получава подкрепа за нов четвърти мандат начело на София. "Нужна е много работа, но е нужна и промяна - аз отлично разбирам това послание от гражданите и това е моят ангажимент към всички софиянци", добави тя в първия си коментар след края на балотажа.

21:05
Десните дадоха на Манолова повече отколкото на Фандъкова, но и това се оказа недостатъчно
Вижте как са разпределени гласовете на отпадналите след първия тур в София
98,5% от софиянците, които на първия тур са гласували за Йорданка Фандъкова, на балотажа отново са я подкрепили. Новият стар кмет е привлякла и 0,8 на сто от гласувалите за Мая Манолова миналата неделя. Кандидатът на ГЕРБ е получила и 34,1 на сто от гласовете на кандидата за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов, 26% от тези на независимия кандидат Борис Бонев, 35,8% от вота за Ангел Джамбазки от ВМРО и 15.0% от гласовете за Волен Сидеров от "Атака". На балотажа Мая Манолова пък е подкрепена от 1,5% от гласувалите за Йорданка Фандъкова на първия тур, от 41,2% от пусналите бюлетина за Игнатов, от 49,5 на сто от симпатизантите на Борис Бонев, от 54,7% от поддръжниците на Ангел Джамбазки, от 75% от гласувалите за Волен Сидеров и от 85,7% от далите подкрепата си за Десислава Иванчева.

20:54
Загубилите в София, Пловдив и Варна: Злоупотреби, нищо не е приключило и борбата продължава
Никола Вапцаров, Славчо Атанасов и Косатдин Костадинов коментираха първите резултати

20:32
Първи изявления на кметове, надвили опонентите от ГЕРБ
Пенчо Милков спечели в Русе, Георг Спартански е новият стар градоначалник на Плевен, а Румен Томов надделя в Благоевград

20:00
Първи резултати: София е на Фандъкова, Пловдив - на Зико, БСП печели Русе, ГЕРБ губи Благоевград
9 областни града за ГЕРБ и 3 за БСП, управляващи и опозиция се борят до последно за Перник и Ловеч
Първите официални резултати от втория тур на местните избори вече могат да бъдат оповестени. Всички социологически агенции се обединяват около това, че според предварителните данни Йорданка Фандъкова печели четвърти мандат в София, в Пловдив името на новият кмет е Здравко Димитров-Зико, а във Варна кмет ще продължава да бъде Иван Портних. Най-болезнената загуба на ГЕРБ в големите градове се очертава да бъде Благоевград, където подкрепеният от БСП независим кандидат Румен Томов надделява над Атанас Камбитов. Социалистите се поздравяват с успех и в Русе, но вече с партийна номинация. В Северната столица името на новият кмет ще бъде Пенчо Милков. Всички социолози са обединени и около преброяванията за Плевен, където с преднина е издигнатият от инициативен комитет досегашен кмет Георг Спартански, за Сливен - Стефан Радев (ГЕРБ), за Пазарджик - Тодор Попов (Новото време), за Ямбол - Валентин Ревански (Пряка демокрация) и за Смолян - Николай Мелемов (ГЕРБ). Очаква се борбата в Перник да продължи до преброяването на последните гласове. Там разликата между Вяра Церовска от ГЕРБ и Станислав Владимиров от БСП е минимална.

19:12
35.8% е изборната активност за България към 17:30 часа
Към този час на първия тур са гласували 42,85%, а на балотажа през 2015 г. - 33,42%
Към 17.30 часа изборната активност в цялата страна на втория тур от местните избори е 35,80 на сто, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. За сравнение към този час на първия тур миналата неделя тази активност е била 42,85, а на балотажа на местните избори през 2015 г. - 33,42 на сто. Най-ниска към 17.30 ч. е активността във Варна - 23, 37, в Пловдив - 23, 71 на сто. Гласувалите към 17,30 ч. в София са - 33, 34 на сто. Най-много са гласували на балотажа в Белена - 77, 89 на сто и Борово, Русенско - 77, 76.

19:00
104 разследвания за нарушени политически права
Най-много са в големите градове
Разследванията за нарушени политически права вече са 104, информират от прокуратурата. Най-много са в големите градове, като Бяла Слатина също е от градовете с най-много разследвания за изборни престъпления. По 83 от случаите разследването ще върви по общия ред, останалите 21 са бързи производства.Общо 79 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 25 са с предмет престъпления, свързани с изборите. Обвинените са 26. Като цяло, в прокуратурата са образувани 1520 прокурорски преписки, от които по 1145 постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 55 преписки, а по останалите 320 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

18:35
Освободиха Ахмед Башев от следствения арест
Полицейското присъствие в Гърмен през целия ден остана засилено
Ахмед Башев е бил освободен от следствения арест в Банско и дори е успял да упражни правото си на глас. Бившият кмет на Гърмен бе задържан снощи по време на полицейска акция по подозрение за купуване на гласове. До задържането му се стига след подаден сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите на балотажа в Гърмен.

17:23
Припадна председател на секционна комисия в Ловеч
Заради влошеното му здравословно състояние мъжът е откаран за преглед в болница
Председателят на секционната избирателната комисия в Държавната психиатрична болница в Ловеч е припаднал. Заради влошеното му здравословно състояние мъжът е откаран в друга болница в града за преглед. Председателят на Общинската избирателна комисия в Ловеч Валентина Недялкова поясни, че ако се наложи, във въпросната секция ще бъде определен нов председател: "Няма да има проблеми, категорично. Мисля, че ще продължи да работи с осем члена".

17:00
Мъж припадна пред изборна секция в Асеновград
Наложило се тя да спре работа за 10 минути
Възрастен мъж е припаднал пред изборна секция в ПГ "Свети Патриарх Евтимий" в Асеновград. Това съобщиха от СИК. Пред секцията възрастният мъж се е почувствал зле, извикан е екип на Спешна помощ, който го е откарал до болницата в града. Наложило се е 39-та секция да преустанови дейността си за 10 минути, но в момента работи нормално и посреща избиратели. Според подадената информация възрастният мъж е трябвало да гласува е 40-а секция, която се намира на следващия етаж, но не е могъл да се качи дотам.

16:00
И ЦИК се произнесе за извънредната среща при президента Радев
"Ще изложим ще изложим становище и направения от комисията анализ на проведените избори", заяви говорителят Александър Андреев
"Ако бъде насрочена такава среща след местните избори и Централната избирателна комисия бъде поканена на нея, тя ще участва и ще бъде направен анализ на тези избори. На срещата ЦИК ще изложи своето становище и направения от комисията анализ на проведените избори". Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, помолен да коментира изказване на президента Румен Радев при гласуването му на втория тур тази сутрин.

15:33
ЦИК: 18,28% е избирателната активност до обяд, в Пловдив и Варна най-слабо гласуват
Проверяват струпване на много избиратели в секция в "Красно село"
Избирателната активност към 12.30 ч. за цялата страна е 18, 26 на сто, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сравнено с първия тур, по същото време, активността е била 23,54 на сто, а на втория тур през 2015 тя е била по-ниска - 21, 18 на сто. Най-висока избирателна активност към 12.30 ч. е била отчетена в монтанското село Георги Дамяново - 96, 79 на сто, а най-малко гласоподаватели са отишли до урните отново и на втория тур в градовете Варна (10,05 на сто) и Пловдив (10,06 на сто).

 

15:05
Премиерът обвини президента в политическа агитация в изборния ден
"Мая Манолова, Корнелия Нинова, Татяна Дончева ошашавиха този човек, не му завиждам", заяви Бойко Борисов по адрес на Румен Радев
Гласувах, за да продължи София да расте все по-хубава и по-хубава. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като упражни правото си на глас на местните избори в 78 СУ "Христо Смирненски" в град Банкя. Той припомни, че когато той е бил кмет на София, Кремиковци е "бълвал дим във всички цветове на дъгата" и благодарение на политическата воля на неговата партия това вече го няма. На журналистически въпрос дали би участвал в среща, инициирана от президента Румен Радев, на която да се обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес", Борисов отговори, че "явно, само когато той победи, тогава са били честни изборите". Според премиера президентът Радев продължава да агитира. "Един мъж, обграден с Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Елена Йончева, Весела Колева, те го ошашавиха този човек", коментира Бойко Борисов. Той счита, че с днешната покана за такава среща президентът Радев прави политическа агитация.

14.15
15,36% активност в София към 13.00 часа
От 1 064 772 гласоподаватели, правото си на вот във втория тур на местните избори са упражнили 153 988 души
14,46% е активността на гласоподавателите в местните избори в Столичната община до 12.30 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия. От 1 064 772 гласоподаватели, правото си на вот във втория тур на местните избори (към 12.30 ч.) са упражнили 153 988 души. В Централната избирателна комисия са постъпили около 40 жалби и сигнали за нарушения на изборния процес, съобщи говорителят Александър Андреев. Сред тях има и два сигнала за купуване на гласове. Подадени са сигнали за агитация и за разпространяване на данни от социологически проучвания от медии.

13.14
За каква София гласуваха на балотажа Фандъкова и Манолова
Няма време за губене, каза настоящият кмет и кандидат за нов мандат. България очаква промяна, заяви кандидатът и бивш омбудсман

В София битката за местна власт е между сегашния кмет, издигнат от ГЕРБ - Йорданка Фандъкова и гражданският кандидат Мая Манолова. "Гласувах за София, да продължи развитието на града ни, да защитим големите проекти", каза пред журналисти настоящият кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова. Тя пусна бюлетина в 47-мо СУ "Христо Г. Данов". "Гласувах за свободна, демократична и европейска София", каза Мая Манолова пред в 58-а секция в квартал Лозенец и също призова гражданите да упражнят правото си на глас в днешния изборен ден.

 

12.21
Илияна Йотова: Гласувах за град, който да дава перспективи за младите хора
Вицепрезидентът Илияна Йотова гласува в Професионална гимназия по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия".
Резултатите от първият тур ме мотивираха още повече да дойда днес и да гласувам. Смятам, че това трябва да бъде дълг на всеки истински гражданин. Срещу информацията за купени гласове, толкова много злоупотреби по страната, толкова много недействителни бюлетини. Наш дълг е да гласуваме, защото това е единственият начин, по който може да преодолеем всички тези злоупотреби", коментира Йотова. Вицепрезидентът отбеляза, че гласува за "една модерна столица... за надеждата, един ден да живеем в град, който е красив, удобен за всички. Град за децата, които трябва да ходят на детски градини, но, за съжаление, все още не могат и се избират по жребии. Гласувах за град, който да дава перспективи за младите хора". В заключение Йотова постави акцент на сигурността: "Гласувах и за град, в който, когато човек излезе, независимо по кое време на денонощието, да у е приятно, че е в София".

11:30
Корнелия Нинова: Гласувах за промяна на статуквото
Председателят на БСП пусна бюлетината си в 25-то ОУ "Петър Берон" в столицата
Гласувах за промяна на статуквото, заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като пусна своя вот на втория тур на местните избори в София. Тя призова всички българи да гласуват и да не се страхуват. Аз гласувах за по-чиста, зелена и модерна София, за град, който е удобен за пътуване, хубав за работа, спокоен за отглеждане на деца, сигурен - да можеш да излезеш и през нощта и да се чувстваш спокоен, за антикорупционно управление на София, каза Корнелия Нинова. Председателят на БСП гласува в 25-то ОУ "Петър Берон" в столицата.

11:23
7.14% активност към 10:00 часа
Гласували са 285 245 от общо 3 996 304 души
Избирателната активност на втория тур на местните избори към 10.00 часа е 7,14 процента, съобщиха от Централната избирателна комисия. Към този час са гласували 285 245 души от 3 996 304 общо гласуващи. Най-висока активност към 10.00 часа има в община Самуил - 29.52 на сто, а най-ниска - 2.96 процента, е активността във Варна и град Пловдив. На първия тур на местните избори, преди седмица, активността към 10.00 часа беше 10,27 на сто.

11:07
Президентът събира ЦИК, МВР и основните партии заради "отстъпление от честността" в изборите
"Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията", обяви Румен Радев

Държавният глава ще покани ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес". Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес, каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува днес на балотажа на местните избори в София.

10:21
По-ниска избирателна активност в София, Пловдив и Варна към 9.00 часа
Това сочат данните на "Галъп интернешънъл"
Избирателната активност към 9.00 ч. в София е 1,8%, при около 4% избирателна активност, регистрирана миналата неделя към този час. Това сочат данните на "Галъп интернешънъл". Във Варна избирателната активност е 2,1% при активност на първия тур към 9.00 ч. около 3 на сто. В Благоевград активността към този час е 4,7%, докато миналата неделя е била малко по-ниска - около 4%. В Пловдив избирателната активност е 1,6% при 4 на сто към 9.00 ч. на първия тур на местния вот. Към 10.00 ч. по данни на Общинските избирателни комисии на територията на област Русе избирателната активност е 6.61%, а в Старозагорска област - 12.19%.

09:59
Сотир Цацаров: Ахмед Башев е задържан по подозрене за купуване на гласове
Преписките по проверки за изборни нарушения са 1319, от тях 56 са изпратени за специални проверки, а обвиняемите са 13
Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е задържан за 24 часа по подозрение за купуване на гласове. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който упражни правото си на глас в Пловдив.

09:57
Във Варна очакват по-висока избирателна активност
На балотаж за кмет на Варна са Иван Портних от ГЕРБ и Костадин Костадинов от партия "Възраждане"
Изборният ден в община Варна започна нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Велин Жеков. Отворени са всички 403 секции, от които 2 са мобилни. Имащите право на глас във Варна са почти 285 000 души. В ОИК няма постъпили жалби и сигнали.

09:29
Психолог: При всеки избор се водим от това да имаме по-голяма сигурност
Как избираме - с ума или сърцето?
При всеки избор се водим преди всичко от това какъв е рискът. Водещата ни потребност е да намерим по-голяма сигурност и това до голяма степен обяснява вота", коментира психологът Маргарита Бакрачева. По думите й навсякъде хората се водят от общата партия, а едва след това идва фигурата, която се избира.

09:27
Изборите в Пловдив: 64 души дават своят вот за първи път
Ден започна без проблеми
Без проблеми в секционните избирателни комисии /СИК/ започна изборният ден в община Пловдив. Това каза председателят на ОИК-Пловдив Дарина Тодорова. Пловдивчани ще избират днес кмет на общината и кметове на пет района.

08:54
Арестуваха четирима в Плевенско за купуване на гласове
По време на акцията са извършени претърсвания и изземвания
Задържаха четирима души по подозрения за купуване на гласове в района на Плевен в деня за размисъл. По време на акцията са извършени претърсвания и изземвания. Миналата неделя в село Буковлък бяха регистрирани множество нарушения.

08:44
Ахмед Башев е бил задържан в събота вечерта
На фейсбук страницата на бившия кмет на Гърмен има публикувано съобщение
Бившият кмет на община Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев е бил задържан снощи при акция на полицията и жандармерията срещу купуването на гласове в общината.