Държавният глава ще покани ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес".

Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес, каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува днес на балотажа на местните избори в София.

Попитан какво е решението на проблема, президентът Радев каза, че това ще бъде обсъдено, като добави, че продължава да има нежелание за въвеждане на машинното гласуване, а, по думите му, то ще реши поне въпроса с огромния брой недействителни бюлетини. Това са недопустими проценти, коментира Румен Радев.

На въпрос за тезите, че ниската избирателна активност се дължи на цялостното недоволство на хората и е вид протестен вот, президентът коментира, че това също е възможно, но добави, че според него протестният вот се изразява по друг начин и е много важно да има доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверието, че техният вот ще бъде отчетен коректно, добави Радев.

Президентът каза, че е гласувал за прозрачното и ефективно управление на София и за бъдещето й като модерна и зелена европейска столица. Държавният глава отново призова гражданите масово да участват в тези избори, за да не допуснат купеният и корпоративният вот да определят бъдещето им.

Правото си на глас упражни и вицепрезидентът Илияна Йотова. "Резултатите от първият тур ме мотивираха още повече да дойда днес и да гласувам. Смятам, че това трябва да бъде дълг на всеки истински гражданин. Срещу информацията за купени гласове, толкова много злоупотреби по страната, толкова много недействителни бюлетини. Наш дълг е да гласуваме, защото това е единственият начин, по който може да преодолеем всички тези злоупотреби". коментира Йотова, цитирана от "Фокус".

Вицепрезидентът отбеляза, че гласува за "една модерна столица... за надеждата, един ден да живеем в град, който е красив, удобен за всички. Град за децата, които трябва да ходят на детски градини, но, за съжаление, все още не могат и се избират по жребии. Гласувах за град, който да дава перспективи за младите хора". В заключение Йотова постави акцент на сигурността: "Гласувах и за град, в който, когато човек излезе, независимо по кое време на денонощието, да у е приятно, че е в София".