Когато имаме резултати за цялата страна ще направим пак изявление по темата. Да благодарим и честитим, да отчетем, че огромният брой избиратели ни дадоха своето доверие. Мисля, че в момента се върнахме към нормалността в един изборен процес. Защото не е нормално една партия да спечели всички областни градове. Затова дори по-шарените общински съвети показват, че имаме възможност да споделим отговорността. Това заяви в централата на ГЕРБ премиерът и лидер на партията Бойко Борисов в първи коментар след обявяването на първоначалните резултати от втория тур на местните избори. 

"Загубихме точно в тези градове, където структурите са се превърнали в дерибеиБлагоевград и Русе, където губим, ГЕРБ е първа политическа сила. Така че можем да споделим отговорността. Не виждам за какво трябва да се правят такива коментари. Били били купени гласове...Коя поредна победа е това? В Русе, Благоевград, Ямбол - там, където сме паднали, да кажем, че са купени гласове. Честно ли е към тези, които са победили. Не е честно. Всички избирателни комисии са съставени от членове на различни политически партии", допълни той. 

Лидерът на ГЕРБ отново благодари на българския народ и на Господ, като допълни, че ще бъде направен анализ, но е очаквал тези резултати. По думите му имало много мераклии да "намират кусури", но имало малко за работа. На въпрос от журналисти за загуба на ГЕРБ премиерът се ядоса, и попита за коя загуба става въпрос.

"Дай Боже за всички такова отстъпление - да бият 15 пъти поред и да го наричат отстъпление. Ние сме си взели поука, сега ще вземем решение повече от три пъти кмет от партията няма да има. След "Апартаментгейт", след Манолев в Сандански и т.н как да победиш в тези градове? Избирателите в Сандански ни дадоха своя урок. За Благоевград ме е яд, там няма нещо, което не е направено. Нашият кандидат водеше на първите избори, за една седмица разликата е 15%. Абсолютно заслужено хората дадоха гласа си ГЕРБ да е първа партия и наказаха тези, които не са се държали прилично", каза още той. 

Бойко Борисов каза още, че е противник на така наречените "независими кандидати".

"Аз съм живял в София, когато управляваха старото СДС и БСП и знаете какъв беше градът. Аз съм противник на така наречените независими кандидати. Кой носи отговорността за тях после?", запита министър-председателят. Той даде пример с издигането на кандидатурата на Десислава Иванчева.

"Кадиев издигна Иванчева и след няколко месеца каза, че не отговаря за нея. За всички наши грешни действия получаваме шамари и уроци. Иначе от следващите избори да има само независими кандидати и партиите да се промъкваме към тях и да казваме - той е нас, защото печели. Кметствата се управляват от общинските съвети - там приемането на важните решения става с мнозинство. Така работи държавата. Всичко друго води до анархия и отговорност", добави още лидерът на ГЕРБ.

Нито една държава в ЕС в момента не провежда електронно гласуване, отговори Борисов на въпрос дали ще се работи в тази насока.