Без проблеми в секционните избирателни комисии /СИК/ започна изборният ден в община Пловдив. Това каза за БТА председателят на ОИК-Пловдив Дарина Тодорова. Пловдивчани ще избират днес кмет на общината и кметове на пет района.

За първи път днес ще гласуват 64 пловдивчани. Те са навършили 18 години в периода от 27 октомври до 2 ноември. Това съобщиха от служба "ГРАО" в община Пловдив. Към днешна дата броят на избирателите в общината е 286 859.

Непроменен остава броят на избирателните секции в община Пловдив - 476. За избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването е осигурен транспорт.

Кандидатите за кмет на Пловдив са Здравко Димитров /ГЕРБ/ и Славчо Атанасов /НФСБ - ВМРО/.

В "Южен" вотът е между Костадин Язов /ГЕРБ/ и Борислав Инчев /НФСБ - ВМРО/, в  "Централен" - между  Георги Стаменов /ГЕРБ/ и Георги Титюков /Кауза Пловдив/, в "Северен" - между Стоян Алексиев /ГЕРБ/ и Атанас Баташки /БСП/, в "Западен" надпреварата се води между Димитър Колев /ГЕРБ/ и Десислава Йорданова /БСП/, а в "Източен" един срещу друг са изправени Иван Стоянов /ГЕРБ/ и Илия Матаков /ЗС "Александър Стамболийски"/. В район "Тракия" се гласува само за кмет на Пловдив, защото за кмет на "Тракия" още на първия тур е избран Костадин Димитров /ГЕРБ/.

Вторият тур на местните избори започна спокойно и без проблеми и в общините в Пловдивска област, съобщиха  председателите на общинските избирателни комисии /ОИК/.

Всички секции в общините, където се произвежда балотаж, са отворени; изборният ден е започнал без проблеми. Само в две секционни избирателни комисии /СИК/ в община "Марица" не са се явили двама членове, съобщи Йордан Дамбулев, председател на ОИК "Марица", като уточни, че ако не се явят, СИК ще продължат работа в намален състав.

В Пловдивска област за кмет на община на втория тур на местните избори се гласува в 11 общини, за кмет на кметство - в 32 села. Имащите право на глас избиратели са около 163 000 души.