Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова демонстративно запали протоколи от местните избори миналата година.

Пред сградата на ЦИК бяха запалени 900 протокола от кметските избори в София, които Мая Манолова оспорваше в съда.

Вижте снимки >>

Съдът отхвърли на две инстанции искането за касиране на изборите и отварянето на секции, в които имаше съмнение за изборни манипулации.

Манолова протестира срещу ЦИК, които не са пуснали обществените поръчки за осигуряване на машини за машинно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели. Според нея става дума за осигуряването на 18 000 машини или по 2 броя за 9000 секции.

"Попитайте партийните централи, ако не искате този огън да дойде и пред вашите централи. Партиите да задействат своите представители в ЦИК", призова Манолова, предаде bTV.

Снимка: БТА

"Хората искат честни избори този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с подправени протоколи. Наистина е време за честни избори", заяви още председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ".

Снимка: БТА

Позицията на ЦИК е, че се чака промяна в изборния кодекс който да реши въпроса с машинното гласуване.

"ЦИК работи по машинното гласуване още от миналата година=, обяви говорителят й Александър Андреев за bTV. Комисията подготвя провеждането на парламентарните избори следващата година с машинно гласуване. Следващата седмица изборната администрация ще пише до вицепремиера Томислав Дончев за отношение на финансирането, броя машини и тяхното складиране.

От ЦИК припомниха, че електронното дистанционно гласуване, съгласно действащия изборен кодекс, е само експериментално в три избора.

Снимка: БТА

Движението в центъра на столицата остава затруднено, заради продължаващите блокади на двете възлови места - площада пред президентството и кръстовището на "Орлов мост". Връзката на бул. "Дондуков" с "Тодор Александров" е свободна за движение.

Оборудвани с вода и храна демонстрантите са готови да посрещнат поредния горещ ден на открито и нямат намерение да свалят блокадите.

Довечера, в 24-ия ден от антиправителствените прояви, ще се състои традиционния протест на площад "Независимост", а майките от "Системата ни убива" организират в късния следобед протестно автошествие до Банкя.