Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е задържан за 24 часа по подозрение за купуване на гласове. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който упражни правото си на глас в Пловдив.

В Горна Оряховица са задържани три лица със същото подозрение. Нарушения има навсякъде, но по-скоро всички са свързани с компетенцията на ЦИК, а не на прокуратурата", коментира Цацаров.

"В Кардам е на лице една версия за отравяне, работи се усилено. Не става дума за умишлени действия или умишлено отравяне. На този етап всяко изявление ще е пресилено", разкри той по случая с починалото 9-годишно дете.

"Преписките по проверки за изборни нарушения са 1319. От тях 56 са изпратени за специални проверки. Обвиняемите лица са 13. Общо четирима са с мярка "задържане под стража", каза още той.

"Образувани са 95 досъдебни производства до този момент, свързани с нарушения на изборния процес. 17 са бързи производства привлечени са 23 лица в качеството им на обвиняеми", съобщи Цацаров.

"Защо да ме притеснява това, че президентът не е подписал указа за назначаването на Иван Гешев. Никой не очаква той да вземе решение между два тура. Пълният стенографски протокол от заседанието на ВСС беше публикуван в четвъртък. Това също е причина за забавянето", добави Сотир Цацаров.

Гласувах за Пловдив такъв, какъвто трябва да бъде. Пловдив не се описва с епитети, а с име. Вярвам в Пловдив. Той има огромен потенциал. Има граждани, които заслужават да живеят в добро, така че гласувам за Пловдив", добави Цацаров.