26 лица са привлечени в качеството на обвиняеми. От пресцентъра на Прокуратурата предоставиха към 18,00 часа информация за образуваните досъдебни производства и преписки за проверка по сигнали за престъпления против политическите права на гражданите, във връзка с изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 27.10.2019 г.

Разследванията за нарушени политически права вече са 104. Най-много са в големите градове, като Бяла Слатина също е от градовете с най-много разследвания за изборни престъпления. По 83 от случаите разследването ще върви по общия ред, останалите 21 са бързи производства.

Общо 79 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 25 са с предмет престъпления, свързани с изборите.

Като цяло в прокуратурата са образувани 1520 прокурорски преписки, от които по 1145 постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 55 преписки, а по останалите 320 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.