Минути, след като бяха обявени първите резултати от екзит половете на социологическите агенции за резултатите от балотажите на местните избори, четирима от победителите направиха кратки изявления.

Пенчо Милков от БСП е новият кмет на Русе. Той победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Диана Иванова. Според данните на "Алфа Рисърч" той печели 59,7% от гласовете на избирателите.

"Мисля, че русенци са мъдри хора и начинът по който те формираха Общинския съвет на нашия град показва, че те не искат авторитарно управление и не искат аз да им казвам какво да става. Те искат да правя така, че да убеждавам групите в Общинския съвет. Мисля, че това ще бъде наша политика. Гражданите не гласуваха за партия, а за личност. Нашата кампания беше светла. Благодаря на всички свободни русенци, които гласуваха. Победата е за съгражданите ми, не за мен. БСП ме излъчи, но това не е тайна. При анализа на платформите на колегите установих много общи неща, така че ще започна от това, което е общо. Още от утре започвам да работя за единението на нашите граждани", заяви Милков.

В Плевен досегашният кмет Георг Спартански, издигнат от ИК "Община Плевен", побеждава с 53% срещу 43% областния управител Мирослав Петров от ГЕРБ, показва още проучването на "Алфа рисърч".

"Тези избори трябва да са интелектуални състезания, а не махленски борби", каза Георг Спартански в първи коментар след победата. Именно заради това той каза, че се радва.

"Гражданите показаха с вота си, че Плевен има лице и достойнство. В продължение на два месеца аз и семейството ми бяхме подложени на нещо, което не съм мислел, че може да се случва в демократична България - жълта преса и клевети. Благодаря на моето семейство", допълни новият стар кмет.

В Благоевград досегашният кмет Атанас Камбитов отстъпва на независимия кандидат, подкрепен от БСП, Румен Томов. На първия тур Томов получи 20,50 на сто от гласовете срещу 25,65 на сто за Камбитов, но на балотажа опозиционният кандидат има 52,2 на сто от гласовете при избирателна активност от около 47 на сто и гласували с "Не подкрепям никого" близо 5 процента. За Камбитов са гласували около 43 процента.

"От наша страна кампанията беше изключително чиста и беше кампания на идеи, която беше припозната от гражданите. Първо ще обърна управлението към гражданите - гражданите трябва да бъдат удовлетворени от качеството и бързината на услугите и те да са с човешко отношение. Ще възстановя приемния ден", заяви Румен Томов.

При 100% паралелно преброяване на "Галъп" на гласовете във Видин изборите печели кандидатът на местната коалиция СДС/НДСВ Цветан Ценков с 57.8% от гласовете. Кандидатът та ГЕРБ Огнян Ценков е събрал 39.7% от вота на избирателите. 2.5% са гласували с "не подкрепям никого".

Пред БНТ Ценков заяви, че от утре по най-бързия начин ще се организира в политическите съвети и ще поиска мощна подкрепа на Видин и Северозапада, защото, по думите му, той в момента е леко забравен и загърбен.

"Надявам се да започнем активно да работим. В местните избори има политика в името на видинчани, а не е чиста политика, както на парламентарните избори. Имам приятели и в ГЕРБ, и в БСП и ще направя всичко възможно да убедя всички, че ще бъда изключително диалогичен. Видин е за всички ни. Искам да го върна на картата на България такъв град, какъвто е бил преди 120 години, когато сме се освободили", каза още новият градоначалник на крайдунавския град.

Четвърти мандат пък спечели в Пазарджик Тодор Попов (Новото време), който победи на балотажа Благо Солов (БСП). Предварителните данни на "Маркет линкс" сочат, че Попов е получил доверието на 56% от избирателите, а за неговия конкурент са гласували 36% от пазарджиклии. 

"Аз съм може би единственият кмет на голям областен град, който е побеждавал 4 пъти големите политически играчи в страната. Това колкото е логично, толкова е и труд на нашата задълбочена работа през тези 12 години. Очаквах да победим и го направихме, няма значение какви са процентите, имаме 20% разлика, което ще се запази според мен", заяви Попов.