Първите официални резултати от втория тур на местните избори вече могат да бъдат оповестени. Всички социологически агенции се обединяват около това, че според предварителните данни Йорданка Фандъкова печели четвърти мандат в София, в Пловдив името на новият кмет е Здравко Димитров-Зико, а във Варна кмет ще продължава да бъде Иван Портних.

Най-болезнената загуба на ГЕРБ в големите градове се очертава да бъде Благоевград, където подкрепеният от БСП независим кандидат Румен Томов надделява над Атанас Камбитов. Социалистите се поздравяват с успех и в Русе, но вече с партийна номинация. В Северната столица името на новият кмет ще бъде Пенчо Милков.

Всички социолози са обединени и около преброяванията за Плевен, където с преднина е издигнатият от инициативен комитет досегашен кмет Георг Спартански. В Сливен победата е за Стефан Радев от ГЕРБ, който получи подкрепата на 62% от гласоподавателите, пред Кольо Милев от БСП за България - 38%.

В Пазарджик сегашният кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов, издигнат от местна коалиция "Новото време", печели изборите с 56,3%, а за кандидата на БСП Благо Солов са гласували 36%, сочат данните на "Алфа рисърч". В Ямбол по неофициални данни победителят от първия тур Валентин Ревански, издигнат от партия "Пряка демокрация", води и на балотажа пред Катя Георгиева от БСП. Според "Галъп" във Видин Цветан Ценков (СДС/НДСВ) печели с 57.8% срещу Огнян Ценков (ГЕРБ) с 39.7%. В Смолян трети мандат печели Николай Мелемов от ГЕРБ. Досегашният кмет води с над 15% пред съперника си на балотажа Стефан Сабрутев от БСП. Според неофициални данни Мелемов ще получи около 57% от гласувалите 16 233 души. Сабрутев е подкрепен от около 40%.

В Шумен побеждава кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов, който получава 52,1% от гласовете, докато неговият съперник от БСП Венцислав Венков - 44,1, показва паралелното преброяване на "Галъп" при 100% извадка.

По предварителни данни в Търговище победител е Дарин Димитров от ГЕРБ с 42% срещу Хамди Илиязов от ДПС - с 29%. В Ловеч на път да спечели нов мандат е Корнелия Маринова от ГЕРБ с 49.4%. Близо до нея обаче е Радина Банкова от БСП с 44.9%. В Добрич кандидатът на местната дясна коалиция ДБГ Йордан Йорданов ще бъде кмет за втори мандат. Той събира повече гласове от номинацията на ГЕРБ Надежда Петкова. Кандидатът на БСП Денчо Бояджиев печели изборите в Разград. Доверие му гласуват 61.32% от избирателите спрямо 35.42% за номинирания от ГЕРБ Валентин Василев. Според междинните резултати от преброените една трета от протоколите на секциите кандидатът на ГЕРБ д-р Юлиян Найденов води в надпреварата за кмет на Силистра с 50.43 на сто, показва справка от Общинската избирателна комисия. Кандидатът на местната коалиция "БСП за България" Момчил Неков има 47.58 на сто от гласовете.

Очаква се борбата в Перник да продължи до преброяването на последните гласове. Там разликата между Вяра Церовска от ГЕРБ и Станислав Владимиров от БСП е минимална - около 900 гласа в полза на социалиста.

Ето какво показват към 20 ч. временните резултати в проценти от "Галъп", "Тренд" и "Алфа Рисърч":

Галъп:

София
Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС) - 50.9
Мая Манолова (независим, подкрепен от ДБГ и БСП) - 42.7

Пловдив
Здравко Димитров (ГЕРБ) - 59.0
Славчо Атанасов (ВМРО/НФСБ) - 33.8

Варна
Иван Портних (ГЕРБ) - 61.7
Костадин Костадинов (Възраждане) - 33.9

Плевен
Георг Спартански (независим) - 55.3
Мирослав Петров (ГЕРБ) - 39.5

Благоевград
Румен Томов (независим, подкрепен от БСП) - 52.1
Атанас Камбитов (ГЕРБ) - 43.0

Видин:
Цветан Ценков
(СДС/НДСВ) - 57.8
Огнян Ценков
(ГЕРБ) - 39.7

Тренд:

София
Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС) - 51.5
Мая Манолова (независим, подкрепен от ДБГ и БСП) - 42.4

Пловдив
Здравко Димитров (ГЕРБ) - 57.1
Славчо Атанасов (ВМРО/НФСБ) - 37.3

Варна
Иван Портних (ГЕРБ) - 60.8
Костадин Костадинов (Възраждане) - 35.1

Русе
Пенчо Милков (БСП) - 57.5
Диана Иванова (ГЕРБ) - 37.6

Алфа Рисърч:

София
Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС) - 53.5
Мая Манолова (независимм, подкрепен от ДБГ и БСП) - 40.6

Пловдив
Здравко Димитров (ГЕРБ) - 55.4
Славчо Атанасов (ВМРО/НФСБ) - 39.1

Варна
Иван Портних (ГЕРБ) - 60.3
Костадин Костадинов (Възраждане) - 36.1

Русе
Пенчо Милков (БСП) - 59.7
Диана Иванова (ГЕРБ) - 36.8

Плевен
Георг Спартански (независим) - 53.1
Мирослав Петров (ГЕРБ) - 43.8

Очаквайте подробности!